Detailní inspekce

Hledejte známky rzi, která mohla napadnout kov, uvolněné šrouby, které by mohly způsobit, že se plně naložený gril zřítí a propálí vám podlahu. U plynových grilů důkladně prověřte těsnost vedení nejen nosem, ale také tzv. mýdlovým testem. Při něm namočíte spoje do vody s přípravkem na nádobí a sledujete, jestli se nedělají bublinky. Takové místo je třeba dotáhnout nebo opravit.

Zevrubná očista

Vnitřek grilu musí být před prvním použitím důkladně čistý. Proto ho vymeťte, nečistoty vezměte hrubým kartáčem a na závěr odmastěte speciálním čisticím přípravkem a nechte oschnout. Před prvním použitím gril vypalte naprázdno.

Obnovte povrch roštu

Každé grilování zanechá na roštu trochu připečené mastnoty, která ho chrání před rzí a vytváří na něm i nepřilnavý povlak. Po důkladném čištění je třeba ji obnovit. Na čistý, suchý a studený rošt naneste trochu kuchyňského oleje.

Důkladně ho vypalte

Ještě než začnete své první grilování, nechte rošt a vnitřek grilu důkladně vypálit. Až poté budete mít jistotu, že je vše čisté, a teprve vypálením oleje se na povrchu roštu vytvoří ona nepřilnavá vrstvička. Stačí, když rozjedete gril na plný výkon naprázdno na 15 minut.

Rošt nechte odmočit

Na roštu nesmí být žádný prach a pavučiny, ale ani starý žluklý tuk. Nepoužívejte drsný ocelový kartáč, který by mohl zanechat na roštu železné štětiny. Nejlepší je silně znečištěný nerezový rošt nechat odmočit přes noc ve směsi vody, sody a octa, která nečistoty rozežere, a druhý den vydrhnout.

Tip: Takhle ho rozpálíte

Gril na uhlí – než se nahřeje, trvá to i více než 20 minut. Začněte tak, že otevřete ventilaci vespod grilu a na dně vytvoříte pyramidku z dřívek a novin a obložíte ji uhlím. Nebo můžete využít rozpalovače, které vám práci usnadní a urychlí. Jsou klasické v podobě děrované nádoby, plynové nebo elektrické.

Gril na plyn – než se nahřeje, trvá to do deseti minut. Nejdříve zkontrolujte, že je víko grilu otevřené a zajištěné a vše je připojené tam, kam má. Poté otevřete závit na plynové lahvi, otočte regulátor na grilu a až poté zažehněte hořák.

Tipy na grilování pro začátečníky od Zdeňka Pohlreicha

Video
Video se připravuje ...

Tipy na grilování pro začátečníky od Zdeňka Pohlreicha