Citové ochladnutí či ztráta jiskry. S těmito problémy se v partnerském vztahu setká téměř každý. U někoho k tomu dojde po roce, u někoho třeba za dvacet let. Pokud nám však na vztahu záleží, je potřeba na něm pracovat. Snažit se pomyslnou jiskru neztratit, a naopak o ni každý den pečovat.

Občas pomůže vzájemná komunikace, gesta jako uvaření dobré večeře pro drahou polovičku nebo překvapení ve formě sladké bonboniéry. To jsou malé věci, které vztah dokážou znovu oživit a pomocí nich si páry mohou projevovat lásku.

1/ Důležité je umět se smát

Humor je hnacím motorem jakéhokoliv vztahu, obzvlášť toho milostného. Smích koneckonců vylučuje nejvíce šťastných hormonů a může být pojítkem ke spokojenému partnerství. Nuda nikomu a ničemu neprospívá. Zajděte si proto na skleničku dobrého vína a smějte se, třešinkou na dortu je, když se dokážete nebrat vážně.

2/ Nežijte vedle sebe, ale spolu

Jiskra se ze vztahu často vytrácí v momentě, kdy na sebe dva nemají dostatek času. Z práce do práce, lítání kolem dětí a večer rychlé ulehnutí do postele. Vyhraďte si jeden večer na společnou aktivitu – +procházku, sport nebo jen povídání u seriálu. A uvidíte, třeba se příjemný večer změní v krásnou noc, koneckonců intimita hraje ve fungujícím vztahu rovněž důležitou roli.

Žebříček nejčastějších přezdívek
Autor: Kofola ČeskoSlovensko a.s.

3/ Oslovujte se přezdívkami

Přezdívky pomáhají upevnit lásku, přidávají na autenticitě partnerství a podvědomě druhému lichotí. Často jde totiž o stereotyp, kterým vztah ztrácí na funkčnosti a spokojenosti. To, že jsou přezdívky účinným nástrojem k udržení jiskry v partnerství, potvrzuje i vztahový psycholog a párový terapeut Pavel Rataj. „Z psychologického hlediska jde o proudění emocí k výjimečnému člověku našeho života. Přezdívky pramení z hloubky naší romantické duše, kde sídlí vztahové touhy, intimní fantazie a očekávání,“ vysvětluje. Rataj také upozorňuje, že s postupnými roky vztahu užívání přezdívek klesá nebo ztrácí svůj původní rozměr blízkosti. Přezdívka by proto neměla zcela nahradit jméno partnera nebo by neměla přejít na pouhé označení „mamko/taťko“. „Pouze partneři, kteří na svém vztahu pravidelně ‚zahradničí‘, mají naději si udržet oslovení přezdívkou jako příjemný emoční dotyk,“ dodává Rataj.

Nejpodivnější přezdívky
Autor: Kofola ČeskoSlovensko a.s.

Zlato, pojď na to

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK, který nechala vypracovat Kofola v rámci kampaně Láska má 1000 jmen, přezdívku pro partnera používá 75 % populace. Nejčastějšími osloveními jsou „zlato“, „miláčku“ a „lásko“. Partneři však nezůstávají pouze u těchto klasických přezdívek, 29 % z dotazovaných přezdívku odvodilo podle specifických vlastností partnera. Zamyslete se, nemáte doma náhodou Drsňáčka, Laňku nebo Šikulu?