Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mini bábovky, muffiny, nebo slaný quiche? Nejlepší recepty na sladké i slané pečení!

/
  • Slaný quiche
    17. května 2021 ● 09:35

     Věřte tomu, nebo ne, ale i pečení má svůj den. A ten se slaví právě dneska! A jak jinak ho oslavit než tím, že rozžhavíte troubu a zaděláte na těsto. Máme pro vás tipy na sladké i slané recepty...

  • 1.

    Jarní quiche s hráškem a lososem

    Potřebujete – na těsto: ◆ 300 g hladké mouky ◆ 1 lžička kypřicího prášku do pečiva ◆ 150 g vychlazeného másla ◆ 4 lžíce ledové vody ◆ 1 vejce ◆ špetka soli

     

    Na náplň: ◆ 200 g čerstvého lososa ◆ 1 lžíce olivového oleje ◆ 150 g hrášku ◆ 1 lžíce citronové šťávy ◆ sůl a pepř ◆ 4 vejce ◆ 185 ml smetany ◆ 60 g strouhaného eidamu ◆ hrst nasekané jarní cibulky ◆ hrst nasekaného kopru.

     

    Postup: Smíchejte sypké ingredience na těsto. Zapracujte vychlazené a nahrubo nastrouhané máslo. Přidejte vejce, vodu a vypracujte kompaktní hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a dejte na 10 minut do lednice. Lososa dejte na pekáček vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou a dejte do trouby předehřáté na 200 °C na 10 – 15 minut. Hotového lososa zbavte kůže a natrhejte na kousky. V míse rozmíchejte vejce na náplň a smetanu, osolte a opepřete.

     

    Těsto rozválejte na placku o průměru cca 28 cm. Dejte do formy na koláč, zarovnejte zvednuté okraje, propíchejte dno vidličkou, zatěžte (např. keramickými fazolemi) a dejte do trouby předehřáté na 200 °C na 15 minut. Teplotu snižte na 160 °C.

     

    Vyndejte a upečený korpus posypte kousky lososa, hráškem, sýrem, cibulkou, zalijte vaječnou směsí a poklaďte koprem. Pečte 25 – 30 minut.

  • 2.

    Rychlý domácí chléb

    Potřebujete: ◆ 4 hrnky hladké mouky ◆ 2 lžičky soli ◆ 1 ½ lžičky sušeného droždí ◆ 2 lžičky kmínu ◆ 2 hrnky vody

     

    Postup: Mouku smíchejte s kmínem, solí a droždím. Přilijte vodu a promíchejte. Mísu s těstem překryjte utěrkou a nechte kynout (alespoň 4 hodiny, ideálně 8). Troubu předehřejte na 230 °C a rovnou do ní dejte nahřát formu na chleba s víkem. Musí být rozpálená, aby se chléb nepřipekl. Těsto vlijte do formy, přiklopte a pečte 30 minut. Poté odkryjte a pečte dalších 10 minut.

  • 3.

    Mini bábovky s čokoládou

    Potřebujete: ◆ 220 g krystalového cukru ◆ 150 ml slunečnicového oleje ◆ 3 vejce ◆ 1 balíček vanilkového cukru ◆ kůru z 1 citronu ◆ 380 g hladké mouky ◆ 3 lžičky prášku do pečiva ◆ špetku soli ◆ 400 ml kysaného mléka ◆ 150 g nasekané čokolády

     

    Postup: Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si silikonové formičky na mini bábovky (nebo vymažte a moukou vysypte formu na velkou bábovku). V míse smíchejte krystalový a vanilkový cukr, olej, vejce a citronovou kůru a šlehejte zhruba 3 minuty. Přidejte zbývající ingredience kromě čokolády a pořádně promíchejte. Nakonec vmíchejte čokoládové kousky a těsto rozdělte do formiček (či vlijte do velké formy). Mini bábovky pečte 10 – 15 minut (pokud používáte velkou formu, pečte 40 – 45 minut).

  • 4.

    Jablečné muffiny

    Potřebujete: ◆ 1 ½ hrnku hladké mouky ◆ ½ hrnku krupicového cukru ◆ 1 vejce ◆ 100 ml slunečnicového oleje ◆ 100 ml plnotučného mléka ◆ jablko nakrájené na drobné kostičky ◆ 1 lžičku prášku do pečiva ◆ 1 lžičku citronové kůry ◆ 2 hrsti nasekaných ořechů

     

    Postup: V míse smíchejte suché přísady a přidejte jablko a citronovou kůru. Rozkvedlejte vejce, olej a mléko a vlijte do suché směsi. Opatrně promíchejte. Formičku na muffiny vyloženou papírovými košíčky naplňte těstem a posypejte nasekanými ořechy. Pečte na 200 °C zhruba 25 minut.

  • 5.

    Müsli košíčky s borůvkami

    Potřebujete: ◆ 1 sáček sušeného bílku (30 g) ◆ 200 g ovesných vloček ◆ 150 g borůvek ◆ 190 ml polotučného mléka ◆ 120 g zralého banánu ◆ 35 g burákového másla ◆ lžičku vanilkového extraktu ◆ ½ lžičky kypřicího prášku na pečení ◆ ½ lžičky skořice ◆ špetku soli ◆ 2 lžičky citronové šťávy ◆ olej na potření

     

    Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na muffiny lehce potřete olejem nebo postříkejte olejem ve spreji. Suché ingredience smíchejte, přidejte rozmačkaný banán (můžete z něj odkrojit pár plátků a jimi pak dozdobit těsto ve formě), mléko, burákové máslo a citronovou šťávu a vypracujte polotekuté těsto. Těsto rozdělte do formy na muffiny a dejte péct na 35 minut do trouby.

Dnešní horoskopy