Úkaz nastal v úterý 33 minut po páté hodině ranní, již v průběhu noci však byl měsíční kotouč o kousek větší. „Jako superúplněk označujeme úplněk, který nastává v době, kdy se Měsíc na své elipsovité dráze nejvíce přiblíží Zemi,“ vysvětlil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Právě vlivem tohoto přiblížení se nám jeví Měsíc větší.

Naroste o desetinu

Uvádět jeho přesný nárůst je však složité, záleží to na mnoha faktorech. „Země má svůj poloměr větší než šest tisíc kilometrů. To znamená, že pokud nám Měsíc vychází na horizontu, máme v tu chvíli k němu o jeden poloměr Země dál, než kdybychom ho měli nad hlavou,“ nastínil Suchan. Dubnový úplněk bude letos v Česku větší o necelých 10 % oproti tzv. mikroúplňku, kdy je kotouč naopak vůbec nejmenší.

Urychluje porody, zvyšuje počty infarktů, přibývá při něm trestných činů a dopravních nehod. Vliv úplňku fascinuje od pradávna, jak to s ním ale doopravdy je?

Podívejte se na video! Kdo tentokrát super úplněk nestihne, dočká se druhé šance. Ta bude 26. května ve čtyři hodiny ráno.

Video
Video se připravuje ...

Superměsíc Mall TV

Jak sledovat a fotit?

Velkou výhodou jevů spojených s Měsícem je to, že k pozorování nám postačí oči. Pokud však chceme zážitek umocnit, dobře poslouží obyčejný dalekohled nebo fotoaparát s objektivem s dostatečnou ohniskovou vzdáleností, minimálně však 200 mm.

Fotogalerie
30 fotografií

Takhle zapadá měsíc za Patřínem! Podívejte se na kouzelné video:

Video
Video se připravuje ...

Takhle zapadá měsíc za Petřínem. Dušan Gejdoš