„Jedině tak správně změříme čas, aby byla nahniličko, naměkko nebo natvrdo. Pokud se dají do studené, začínají se před uvedením do varu už lehce vařit. Bílek a žloutek pod skořápkou tuhnout,“ vysvětlil Punčochář.

Nahniličko lahodnější

Vody by měl být dostatek, aby vejce byla ponořená, a zapomenout bychom do ní neměli dát sůl či trochu octa, aby nepopraskala. Také by neměla být přímo z lednice.

Jaký způsob úpravy je podle něj nejchutnější? „Pochopitelně nejlahodnější jsou nahniličko, kdy je žloutek krémový. Naopak ta natvrdo jsou hůře stravitelná,“ uvedl šéfkuchař a dodal, že čím déle se vejce vaří, tím se více vysušuje.

Co se děje pod skořápkou?

Mezi třetí a čtvrtou minutou je vejce uvařené naměkko. Bílek je skoro uvařený a žloutek stále tekutý. Postupně se ale teplo dostává hlouběji pod skořápku a v páté minutě se žloutek zlehka začíná vařit a v šesté už dosahuje konzistence nahniličko. Bílek je pevný a žloutek stále ještě tekutý, oproti nahniličko má však tužší konzistenci.

Od sedmé minuty začíná houstnout. Natvrdo je vejce v desáté minutě.

Od deseti minut dál začíná být vejce převařené. Vysušuje se. Převařená vejce poznáte podle okraje žloutku, bývá modro-zelený.

Fotogalerie
3 fotografie

Jak uvařit křepelčí vejce naměkko, natvrdo a na hniličku podle Koko?