Co pečou na Velikonoce ve světě? Nejlepší recepty z Anglie, Itálie i Ruska

/
  • Co pečou na Velikonoce jinde?
    1. dubna 2021 ● 06:00

    Ačkoli kvůli pandemii nebude možné prožít Velikonoce tak, jak jsme zvyklí, dobrým jídlem si je zpříjemnit můžeme. Co letos udělat změnu a místo mazance a beránka se vrhnout na typické velikonoční recepty z Evropy?

  • 1.

    Hot cross buns

    Suroviny: Těsto: • 550 g hladké mouky • 300 ml plnotučného mléka • 50 g másla • kůra z ½ pomeranče • lžička mleté skořice • 7 g sušeného droždí • 1 vejce • 90 g cukru • semínka z 1 vanilkového lusku • lžička vanilkové esence • 100 g nasekaných oříšků a rozinek • olej

     

    Na kříže: • 2 lžíce hladké mouky • 2,5 lžíce studené vody • zdobicí sáček • rozšlehané vejce na potření • 5 lžic medu na potření

     

    Postup:• Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejeme na středním plamenu pod bod varu. Odstavíme, přidáme máslo a vanilkovou esenci. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí, a dáme stranou.

    • Mouku, cukr, droždí, vanilkové semínko a koření smícháme. Postupně přiléváme vychladlé mléko, přidáme vejce a mícháme 10 minut. Hotové těsto by mělo být pěkně elastické, a když do něj píchneme prstem, vrátí se zpět do původního tvaru.

     

    • Velkou, ideálně keramickou misku vymažeme olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochníku, do něj vložíme. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90–120 minut, dokud nezdvojnásobí objem. • Po této době těsto opět dalších 5 minut mícháme nejlépe v robotu a mezitím postupně přisypáváme v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné sušené ovoce, nasekané oříšky.

     

    • Menší plech na pečení s vysokým okrajem vymažeme olejem. Z těsta vytvarujeme 12 »buchtiček« a naskládáme je na plech. Překryjeme utěrkou a necháme opět kynout na teplém místě asi 45 minut.

     

    • Těsně před pečením si z vody a mouky uděláme kašičku a pomocí zdobicího sáčku vytvoříme na žemličkách kříže. Nejlepší je zdobit v kuse a nedělat mezery. Poté žemličky potřeme rozšlehaným vejcem. • Troubu předehřejeme na 220 stupňů a v takto vyhřáté troubě pečeme 15 minut, dokud žemličky nebudou zlaté.

     

    Zatímco se pečou, v malém kastrůlku rozehřejeme 5 lžic medu a hned po upečení jím žemličky potřeme. • Servírujeme s máslem a domácími povidly anebo se slaným karamelem.

  • 2.

    Pascha

    Suroviny: 1 kg tučného měkkého tvarohu • 200 ml smetany ke šlehání • 3 lžíce másla • 100 g moučkového cukru • 2 lžičky vanilkového cukru • špetka mletého kardamomu (nemusí být) • 100 g mletých loupaných mandlí • 100 g světlých rozinek • 100 g tmavých rozinek • 100 g kandovaného ovoce.

     

    Postup • Smícháme tvaroh a smetanu. Cedník vyložíme plátýnkem, dáme do něj tvarohovou směs, položíme na hrnec, sbalíme, zatížíme a dáme na noc do ledničky vykapat. • Druhý den tvaroh protřeme skrz husté síto či cedník. Máslo prošleháme s cukrem, vanilkou a kardamomem. Pak vmícháme tvaroh a hmotu pečlivě třeme dohladka.

    • Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme 5 minut bobtnat. Osušíme je a spolu s mletými mandlemi a nasekaným kandovaným ovocem přimícháme do směsi.

     

    • Vlhkou utěrkou vyložíme formu (cedník či nový květináč). Vložíme do ní tvarohovou směs, utěrku nahoře přehneme, opět zatížíme a dáme do chladničky na 10– 12 hodin či přes noc vykapat. • Hotovou paschu opatrně vyjmeme z formy, odstraníme utěrku a ozdobíme kandovaným ovocem, mandlemi nebo polijeme čokoládou.

  • 3.

    Pastiera Napoleona

    Suroviny: Těsto: • 1 vejce • 250 g hladké mouky • 125 g krystalového cukru • 125 g másla • 1 balíček kypřícího prášku

     

    Náplň: • 250 g rýže Arborio • 250 g ricotty • 250 g krystalového cukru • 1 vanilkový cukr • 4 vejce • 1 citron • 2 lžičky citronového aroma • kandované koktejlové třešně • olivový olej • strouhanka

    Postup: • Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, poté všechny ingredience smícháme, ale jen lehce, aby se vše spojilo. Těsto má být tuhé, méně zpracované než např. těsto linecké. Vložíme ho vychladit do lednice.

     

    • Rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, citronovým aroma. Přimícháme nasekané koktejlové třešně. Vznikne nám poměrně tekutá hmota s výraznější citronovou chutí.

     

    • Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Těsto vyválíme na půlcentimetrovou tloušťku, podsypáváme moukou. Vyválené těsto přeneseme pomocí válečku do formy, rovnoměrně vyložíme dno i stěny, hezky až po okraj. Do formy nalijeme připravenou náplň a přečnívající okraje těsta ohneme a lehce přitlačíme do náplně, ale nepotápíme.

     

    • Pokud nám těsto zbude, vyválíme a nakrájíme z něj proužky a navrch vytvarujeme mřížku. Pečeme při 180 − 200 °C asi 45 minut dozlatova. Koláč necháme zchladnout, odležet a jíme klidně až druhý či třetí den.

     

    Video: Jak probíhá doba velikonoční – od Popeleční středy až po Velikonoční pondělí

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy