Dáte-li do vázy růži či chryzantému, doma se vám rozvine, udělá radost a postupně uschne. Stonky tulipánů se navíc ještě pořádně vytáhnou, během pěti dnů mohou vyrůst až na dvojnásobek své původní délky.

„Rostlina nepřirůstá pouze na vegetačním vrcholu, což jsou výhonky a kořínky, ale i tím, že se buňky uvnitř stonku zvětšují. Květina se tudíž prodlužuje,“ vysvětlil Blesku Miroslav Malý z pražské botanické zahrady v Troji.

Tuto vlastnost je možné dobře pozorovat u všech cibulovin, tedyba narcisů nebo hyacintů. U nich je dokonce květ založen již v cibuli, květenství se poté postupně díky zvětšování buněk prodlužuje. „Děje se to však u všech rostlin, ale spíše u bylin než u dřevin. Jen u některých je ten proces pomalejší, tudíž si růstu ve váze nevšimneme,“ popsal Malý.

Centimetr seříznout a měnit vodu

Poté, co si tulipány přineseme domů, je důležité seříznout stonky přibližně o jeden centimetr. „Bílé konečky bývají vyschlé, protože se převážejí podchlazené a nasucho. Spodní část tak špatně přijímá vodu. Řez by se pak měl opakovat, protože povrchové buňky napadají bakterie z prostředí vázy,“ poradil Miroslav Malý. Samozřejmostí je výměna vody i umytí vázy, aby tulipány déle vydržely.

„Zpravidla je to něco málo přes týden,“ dodal Malý. Řezané tulipány vydrží déle ve studené vodě (do vázy jim můžete přihodit dvě kostky ledu) a v chladnějším prostředí.

Hobby s Markétou Mayerovou: Jak vyrobit květinový věnec?

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Markétou Mayerovou: Květinový věnec BPŽ/Petr Němeček