Co budete potřebovat?

 ’ Skleničku nebo klidně hrneček, do kterého budete svíčku tvořit (ideální je například menší zavařovací sklenička, případně sklenička po jiné už vypálené svíčce, ale určitě je vždy lepší průhledná)

’ Jednu klasickou zavařovací sklenici, ve které budete vosk rozehřívat

’ Knot s plíškem na konci

’ Sójový vosk

’ Sušené květiny (může být)

’ Vonný, esenciální olej

Jak na to?

’ Odměřte si množství vosku, který budete používat. Platí zde jednoduché pravidlo. Budete ho potřebovat o 1/3 více, než je obsah skleničky, do které budete rozpuštěný vosk lít.

’ Odměřený vosk přesypte do zavařovací sklenice a tu dejte do vodní lázně, kde se bude vosk pomalu rozehřívat. Vodu ohřívejte jen na mírném stupni, protože při vysoké teplotě hrozí riziko vzplanutí.

’ Vosk během rozehřívání zamíchejte, využít můžete například jednorázovou plastovou vidličku.

’ Do vosku můžete v této fázi přidat vonný nebo esenciální olejíček, pokud chcete, aby svíčka voněla.

’ Pak už si připravte sklenici, do které dáte knot s plíškem. Knot můžete jednoduše přidržet kolíčkem nebo třeba jídelními hůlkami.

’ Po nalití vosku ještě knot pořádně upravte.

’ Vosk začne stydnout odspoda. Počkejte, až bude skoro celá svíčka zatvrdlá a tekutá zůstane jen vrchní část. Pak můžete nasypat na ozdobu sušené květy.

Materiál na výrobu svíček

Až začnete hledat vosk na výrobu svíček, zjistíte, že jich trh nabízí hned několik. Sójový vosk není ten nejlevnější, ale je stoprocentně přírodní. A navíc hoří až dvakrát déle než ostatní, což určitě oceníte.

Dále můžete použít třeba palmový či včelí vosk. V nabídce je také klasický parafín. Zde ale pamatujte, že k němu musíte při výrobě svíčky přidat přísadu – aditivum (např. Kera plus 1 – 1,5%), což výrobu komplikuje.

Další variantou, jak získat »materiál« na výrobu svíčky, jsou zbytky vosku ze starých svíček. Ať už se jedná například o ty z adventního věnce, nebo nějaké již vypálené svíčky, kde už shořel knot. Dá se tak zpracovat také svíčka, která se omylem zlomila. To vše můžete rozehřát a použít.

Hobby s Markétou Mayerovou: Výroba vonné svíčky

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Markétou Mayerovou: Výroba vonné svíčky Blesk pro ženy/David Hanuš

Fotogalerie
3 fotografie