Neděle 28. únor 2021
Svátek slaví Lumír, zítra Bedřich
Polojasno 6°C

Neoblíbená, ale nabitá zdravím! Zkuste dokonalé recepty s kapustičkou

/
  • Dejte šanci kapustičkám.
    27. ledna 2021 ● 08:45

    Nejroztomilejší a zároveň nejvíc nenáviděná košťálová zelenina. Bohužel! Růžičková kapusta totiž zlepšuje náladu, vyživuje pleť, nehty i vlasy a v neposlední řadě je skvělým pomocníkem při hubnutí. V koláči, polévce či jen tak restovaná se slaninkou chutná přímo skvěle.

  • 1.

    RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

    Obsahuje velké množství zdraví prospěšných vitaminů a minerálních látek, zejména vitamín B1, B9 a vitamin C, dále vitamin A, E, draslík, hořčík, vápník. Minerální látky jsou v ní zastoupeny zejména vápníkem, avonoidy. draslíkem, sodíkem, fosforem, hořčíkem, železem. Mimo jiné posiluje imunitní systém, podporuje krvetvorbu a růst buněk, zlepšuje náladu, bojuje proti únavě a stresu, vyživuje pleť, zpevňuje nehty a posiluje vlasy.

     

    K tomu ještě zlepšuje trávení – pomáhá při průjmech, zácpách a pročišťuje střeva, odvodňuje, detoxikuje organismus a pomoci může i při hubnutí, a to díky své nízké kalorické hodnotě (pouze 36 kcal na 100 g), až 85 % vody a velkému množství vlákniny, která navodí pocit rychlého nasycení.

     

    Nepopulární zelenina je v receptu prvotřídně dochucená a zamaskovaná pod horou slaniny a medu. Zaručeně bude chutnat úplně všem!

  • 2.

    Krém z růžičkové kapusty

    SUROVINY • 1 kg růžičkových kapustiček • 150 g cibule • 1 lžíce másla • 1 lžička sušené majoránky • ½ lžičky kmínu • 50 ml bílého vína • 750 ml zeleninového vývaru • 250 ml smetany ke šlehání • sůl, pepř, muškátový oříšek

     

    POSTUP • Kapustičky nařízneme zespodu do kříže a ve vroucí osolené vodě je vaříme 12 minut. Potom je ihned zchladíme studenou vodou. Najemno nakrájenou cibuli opečeme v hrnci na másle, přidáme majoránku a kmín, zalijeme vínem, necháme odpařit a pak přilijeme vývar a smetanu. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut. • Vařené kapustičky rozmixujeme do polévky. Osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. • Polévku podáváme nejlépe s opečeným pečivem.

    Krém z kapustiček

  • 3.

    Restované kapustičky

    SUROVINY • 350 g růžičkové kapusty • sůl, pepř mletý • 3 stroužky česneku • 150 g anglické slaniny • olej nebo sádlo • rozmarýn nebo tymián • petrželka

    POSTUP • Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 – 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Do pánve s trochou rozpáleného tuku přidáme dobře okapané kapustičky, nasekaný česnek, na nudličky pokrájenou slaninu, nasekané bylinky, osolíme, opepříme a za občasného promíchání osmažíme dozlatova.

     

    • Kapustičky můžeme podávat jako hlavní chod s bramborem nebo jako zeleninovou přílohu k minutkám, pečenému nebo grilovanému masu. Výborné jsou i samotné.

  • 4.

    Kapustičkový koláč

    SUROVINY • 400 g hladké mouky • 150 g másla • 1 vejce • sůl • 1 lžička cukru • 100 ml mléka Náplň: • 350 g růžičkové kapusty • sůl, pepř • 3 červené cibule • 2 stroužky česneku • 1 lžíce másla • snítky tymiánu + na ozdobu • 150 g ricotty • 3 vejce • 150 g zakysané smetany

     

    Postup: • Do mísy nasypeme mouku, přidáme k ní změklé máslo, vejce, trochu soli, cukr, mléko a uhněteme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho asi 30 minut odpočinout v chladu. • Růžičkovou kapustu očistíme a povaříme ji ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Pak ji scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a překrájíme je napůl.

    Kapustičkový koláč

    Cibule oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno. • Cibuli s česnekem orestujeme v pánvi na másle. Přidáme kapustu a směs prohřejeme. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem. V míse promícháme ricottu se zakysanou smetanou a vejci.

     

    • Kulatou formu vymažeme tukem. Těsto vyválíme na tenký plát, přendáme ho do formy a propícháme ho vidličkou. Osmahlou zeleninu rozložíme na těsto a zalijeme ji ricottovou směsí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.

     

    Tip: Při podávání můžeme ozdobit granátovým jablkem.

     

    Smažené bramborové chipsy jsou out, pečené kapustové chipsy jsou in! Chcete-li letní večerní mlsání, jděte do zdravé a křupavé kapusty.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy