Štěpánské hody: Vsaďte na krůtu s nádivkou i hovězí pečeni!
-
Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Na koledu se letos kvůli koronaviru asi vydávat nebudete, sváteční oběd by ale na stole chybět neměl. Inspirujte se našimi recepty!
- 1.
Vývar s játrovými knedlíčky
Suroviny: 1,5 l hovězího nebo kachního vývaru, 2 lžíce másla, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 2 bobkové listy, snítka tymiánu, snítka libečku a petržele, sůl a pepř, nudle do polévky
Na knedlíčky: 200 g kachních jater, 4 stroužky česneku, majoránka, tymián, 1 vejce, 60 g másla, strouhanka podle potřeby, sůl a pepř
Postup: Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme bobkový list a tymián, zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a vaříme do změknutí asi 20 minut.
Mezitím si připravíme knedlíčky. Kachní játra nasekáme v mixéru, přidáme česnek, majoránku, tymián a vejce. Vše důkladně promícháme se změklým máslem a zahustíme strouhankou. Směs dochutíme solí a pepřem a poté mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky, které vaříme ve vodě asi 12 minut.
Do vývaru přidáme najemno nasekaný libeček a petržel, zavaříme nudle a vložíme knedlíčky.
- 2.
Krůta s kaštanovou nádivkou
Suroviny: 1 mladá krůta (do 3,5 kg), 1500 g jedlých kaštanů, 250 g šunky, 150 g drůbežích jader, 4 cibule, 1 šálek rýže, 50 ml koňaku, mletý pepř, sůl, olej
Postup: Krůtu pečlivě očistíme, opláchneme, necháme oschnout a celou důkladně prosolíme. Poté ji necháme minimálně 1 hodinu uležet. Játra naložíme do koňaku a necháme uležet 10 hodin před vlastní úpravou. Poté je jemně nasekáme, stejně tak šunku a cibuli.
Kaštany uvaříme doměkka, necháme vychladnout a pak je oloupeme, asi 60 g dáme stranou a ostatní rozmělníme na kaši. Rýži uvaříme v osolené vodě. Z jater, šunky, na jemno nasekané cibule, rozmělněných kaštanů a rýže připravíme nádivku, dochutíme pepřem a solí.
Krůtu naplníme připravenou nádivkou, otvor zašijeme nití a krůtu vložíme do velkého pekáče a podlijeme olejem. Pečeme zvolna při 190 °C a během pečení ji poléváme vypečenou šťávou a teplou vodou - 1 kg masa odpovídá zhruba 1 hodině pečení. Asi 15 minut před koncem pečení obložíme krůtu zbylými celými kaštany a dopečeme.
- 3.
Štěpánská hovězí pečeně
Suroviny: 750 g zadního hovězího, 30 g slaniny, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, 2 – 3 lžíce hladké mouky, sádlo, sůl, mletý pepř
Postup: Špalík hovězího masa prošpikujeme slaninou, uprostřed vyřízneme otvor a vymažeme hořčicí, pak naplníme vejci. Otvor uzavřeme jehlou nebo nití. Poté maso opepříme a osolíme.
Na rozpáleném sádle v pekáčku zpěníme cibuli a vložíme sem maso, které orestujeme ze všech stran. Pak podlijeme horkou vodou, přiklopíme a v troubě pečeme při 180 °C doměkka. Maso během pečení obracíme a podléváme vypečenou šťávou. Pečení trvá v závislosti na kvalitě masa cca 1,5 - 2 hodiny.
Poté maso vyjmeme a výpek zahustíme moukou. Podáváme s rýží, brambory nebo houskovými knedlíky.