Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slavnostní hostina na Boží hod: Servírujte sváteční šunku, králíka na smetaně i kaštanovou polévku!

/
  • Sváteční menu na Boží hod
    24. prosince 2020 ● 16:00

    Ještě nemáte plán, co rodině přichystat na Boží hod? Slavnostní den si zaslouží výjimečné menu! Vsaďte na kaštanovou polévku, lahodnou šunku i svíčkovou trochu jinak.

  • 1.

    Kaštanová polévka

    Suroviny: 400 g loupaných jedlých kaštanů + na ozdobu, 2 mrkvem 2–3 lžíce másla, 2 šalotky, 2 cm zázvoru, 1,5 l hovězího vývaru, špetka mletého muškátového oříšku, sůl a pepř,200 ml smetany (33%), ořechový nebo olivový olej na zakápnutí.

     

    Postup: Na másle orestujeme šalotku nasekanou najemno, přidáme nadrobno nakrájené mrkve a restujeme dozlatova. Přisypeme většinu nahrubo nasekaných kaštanů a najemno nastrouhaný zázvor, orestujeme a zalijeme vývarem. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

     

    Vaříme asi 30 minut, pak rozmixujeme dohladka, propasírujeme přes sítko a zalijeme smetanou. Prohřejeme a podáváme ozdobené trochou orestovaného strouhaného zázvoru a kaštany a zakápnuté olejem.

    Kaštanová polévka
    Autor: scom

  • 2.

    Sváteční šunka

    Suroviny: 1,5 - 2 kg šunky od kosti v celku, 5 lžic tekutého medu, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky tlučeného hřebíčku, půl lžičky mletého badyánu, půl lžičky mletého fenyklu, 1 lžíce oleje, půl lžičky chilli omáčky, 3 stroužky česneku.

    Sváteční šunka
    Autor: scom

    Postup: Připravíme si marinádu z koření, medu, oleje, chilli omáčky, zázvoru a prolisovaného česneku. Kůži na povrchu šunky ozdobně nařízneme do křížků a pak šunku vložíme do pekáče a hojně potřeme marinádou ze všech stran. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 30 minut. Poté nakrájíme na tenké plátky a podáváme s čerstvým pečivem, nebo s pečenými brambory.

  • 3.

    Králičí svíčková

    Postup: 1 králík, 60 g špeku na špikování, 2 mrkve, 1 kořenová petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 2 hřebíčky, snítka tymiánu, 3 bobkové listy, snítka šalvěje, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, kousek zázvoru, 1 citron, 2 lžíce octa, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce másla, 400 ml smetany 33%, sůl, brusinky a šlehačka

     

    Postup: Králíka omyjeme, osušíme, naporcujeme a prošpikujeme. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky a společně s kořením, zázvorem, solí, 2 plátky citronu, 2 lžícemi octa a 1 lžící cukru zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut. Poté necháme vychladnout a do láku naložíme maso - nejlépe přes noc.

     

    Pak maso vyjmeme, zeleninu scedíme a orestujeme na másle. Přidáme maso, podlijeme lákem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. V průběhu pečení podléváme lákem.

    Králičí svíčková
    Autor: scom

    Hotové maso vyjmeme a zeleninu i s lákem, ze kterého jsme vyndali bobkový list a nové koření, rozmixujeme dohladka. Potom do omáčky přidáme smetanu a krátce povaříme.

    Vedle na pánvi si připravíme karamel a vmícháme jej do omáčky, dochutíme solí a citronem. Králíka se smetanovou omáčkou podáváme s kynutými knedlíky a brusinkovým terčem.

Dnešní horoskopy