Pozor na domácí přejídání

Velké množství tučného jídla, sladké cukroví, popíjení alkoholu během návštěv a minimum pohybu. To jsou pro spoustu z nás typické Vánoce. Pokud ale během vánočních svátků do sebe dostanete víc kalorického jídla, než za celý rok, váš žlučník nebo slinivka se přihlásí. V případě, že už vás takové obtíže přepadnou, naordinujte si dietnější stravu. Jestli ani ta do dvou až tří dnů nezabere, vyrazte určitě k lékaři. Zanedbání by mohlo vést k daleko závažnějším komplikacím.

Na prvním místě jsou domácí požáry

Svíčky na stromku, prskavky nebo chvilková nepozornost při přípravě svátečních pokrmů. Přesně to zaměstnává hasiče na Vánoce nejčastěji.  Jen za loňský rok hasiči vyjeli k 5460 případům! Celková škoda pak přesáhla neuvěřitelných 623 milionů korun…

V hlavní roli kuchyň Ano, kuchyň je ke všem možným nehodám asi předurčená.  „Právě nehody, které vzniknou při vaření, s sebou přináší obrovské riziko pro vyhoření celé domácnosti. Ročně řešíme stovky takových případů, při nichž dojde k menším i větším škodám,“ upozorňuje Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny. Pokud něco dokáže v kuchyni napáchat opravdu nepříjemnou škodu, je to olej na pánvi. V záchvatu paniky a šoku z nastalé situace pak většina lidí sáhne po vodě a snaží se oheň co nejrychleji zneškodnit. Pozor, to je ale největší chyba!

 „Po konzultaci s hasiči můžeme potvrdit, že vychrstnutí vody na hořící olej v pánvi způsobí okamžitý výbuch doprovázený do výšky šlehajícími plameny,“ varuje Jan Marek z Generali České. Pokud pánev začne hořet, je potřeba nezpanikařit.

Jak správně na hořící olej?

- Přiklopením pokličky na pánev, kde se zamezí přívodu vzduchu k plamenům, a ty tak uhasnou.

- Namočenou utěrkou nebo hadrem do studené vody. Tu pak přes pánev přehodit, i tím se zamezí přístupu kyslíku k ohni.

Když se romantika změní v horor

 „Z našich reálných testů společně s hasiči vyplynulo, že hořící svíčka na vánočním stromečku dokáže proměnit pokoj ve žhavé peklo do dvou minut,“ popisuje praxi Jan Marek.

Mějte na paměti, že…

- Žádný oheň (ani malou čajovou svíčku!) nikdy nenecháváme bez dozoru.

- Každá svíčka musí mít stabilní podložku z nehořlavého materiálu.

- Svíčky i prskavky umisťujeme vždy co nejdál od hořlavých materiálů.

- Děti a zvířata nesmí mít k ohni přístup.

A důležité připomenutí nakonec: každý požár je podle zákona vždy potřeba ohlásit hasičům!