Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kuře na paprice, jablečný koláč s tvarohem nebo kyselice? Recepty z nové kuchařky!

/
  • Recepty najdete v nové kuchařce Kůrčička křup, omáčka šplouch.
    26. října 2020 ● 14:37

    Jídlo by mělo vyvolávat emoce. Není nic příjemnějšího, než když se vám skrze chutě vybaví určitá vzpomínka z dětství. Přesně v tomto duchu se nese nová kuchařka s originálním názvem »Kůrčička křup, omáčka šplouch«. Není třeba se bát složitých technik, které se v domácí kuchyni nedají zvládnout. Základem je využití jednoduchých surovin, jejich kombinace a snadná příprava. 

  • 1.

    Jablečný koláč s tvarohem a skořicí

    Potřebujete na 8 porcí: Na těsto: 360 g hladké mouky, 180 g pískového cukru, 300 ml mléka, 1 balíček prášku do pečiva, 2 vejce, špetku soli, 150 ml oleje. Na tvarohovou část: 500 g měkkého tučného tvarohu, 130 g pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vejce, kůru z jednoho citronu. Navrch: 3 jablka, 1 lžičku skořice. Máslo a polohrubou mouku na vysypání formy.

     

    Postup: Do mísy robota odvážíme veškeré suroviny na výrobu těsta a zapneme na mírné otáčky. Mícháme, dokud není směs pořádně propojená. Náplň koláče tvoří tvaroh, který smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Na závěr nastrouháme kůru z jednoho celého chemicky neošetřeného citronu. Navrch přijdou jablka. Oloupeme je, nastrouháme na jemném struhadle, dáme je do cedníku a vymačkáme z nich šťávu.

     

    Formu, ve které budeme koláč péct, si vymažeme máslem a lehce vysypeme polohrubou moukou. Můžeme také s klidem použít pečicí papír. Nejlépe se vám bude koláč péct v koláčové nebo dortové formě s průměrem okolo 30 cm nebo na plechu. Počítejte s tím, že těsto dost vyběhne.

     

    Jako první do formy vlijeme těsto, poté přidáme tvarohovou část a na závěr zasypeme skořicovými jablky. Dáme péct do trouby předehřáté na 170 °C. Koláč by měl být hotový za 30–40 min, podle velikosti formy. Raději zkoušíme dřevěnou špejlí.

    Recepty najdete v nové kuchařce Kůrčička křup, omáčka šplouch.
    Autor: kuchařka Kůrčička křup, omáčka šplouch

  • 2.

    Kyselice se sušenými švestkami a brusinkami

    Potřebujete na 8 porcí: 2 cibule, 2 mrkve, hrst sušených hub, 350 g kysaného zelí, 300 g uzeného masa, 2 l vývaru z uzeného masa, 300 g brambor, 40 g sušených švestek, 20 g sušených brusinek, 300 ml smetany 31%, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, sůl, pepř, mletý kmín, majoránku, ocet, bobkový list, 5 kuliček nového koření, olivový olej.

     

    Postup: Nejdříve ze všeho si dáme vařit uzené maso s bobkovým listem a novým kořením a sušené houby zalijeme horkou vodou v malé misce nebo hrníčku. Maso po 30 minutách vyjmeme a necháme vychladnout. Na olivovém oleji začneme opékat cibuli nakrájenou najemno. Když je měkká, přidáme brambory nakrájené na kostičky a nastrouhanou mrkev. Přidáme zelí, pepř, mletý kmín, majoránku, mletou papriku a natrhané uzené.

     

    Nyní do hrnce vlijeme namočené houby i s vodou a zalijeme vývarem. Vaříme 15 minut, poté přidáme sušené švestky. Za dalších 15 minut vlijeme smetanu. Necháme chvíli provařit, přidáme prolisovaný česnek, ocet a sůl.

    Recepty najdete v nové kuchařce Kůrčička křup, omáčka šplouch.
    Autor: kuchařka Kůrčička křup, omáčka šplouch

  • 3.

    Kuře na paprice

    Potřebujete na 4 porce: 1 celé kuře nebo 4 stehna, 2 cibule, 4 lžíce mleté uzené papriky, 500 ml 31% smetany, 200 ml zakysané smetany, 1 stroužek česneku, 1 lžičku mletého kmínu, 3 lžíce octa, sůl, pepř, olivový olej.

     

    Postup: Kuře rozporcujeme na čtvrtky, osolíme, opepříme, podlijeme 200 ml vody, zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 160 °C. Maso bude pouštět během pečení šťávu, kterou následně použijeme do omáčky. Během pečení si nakrájíme cibuli nadrobno. Potom ji pomalu opékáme na olivovém oleji přibližně 25 minut, dokud nezměkne. Zasypeme mletým kmínem a uzenou paprikou, přidáme prolisovaný česnek a lehce zarestujeme.

     

    Nyní můžeme přilít šťávu, kterou nám pustilo kuře. Vaříme 15 minut, pak přidáme 31% smetanu a zakysanou smetanu. Takhle připravenou omáčku rozmixujeme dohladka, dáme naposledy provařit, dochutíme octem a máme hotovo. Měkké maso obereme od kosti a na talíři zalijeme omáčkou.

    Recepty najdete v nové kuchařce Kůrčička křup, omáčka šplouch.
    Autor: kuchařka Kůrčička křup, omáčka šplouch

Dnešní horoskopy