Co je sviluška?

➤ Jsou to 0,5 – 0,7 mm velcí roztoči, kteří mají osm nohou.

➤ Většinou jsou bělavě bezbarvé nebo červenooranžové. Mohou být ale i hnědé nebo světle zelené.

➤ Existuje 140 druhů – nejznámější je sviluška chmelová a sviluška ovocná.

➤ Za rok může mít taková sviluška klidně i patnáct generací.

➤ Někdy je za svilušku nesprávně považována nápadně červená sametka podzimní

Svilušky napadají především rostliny.
Autor: scom

Kde na ně narazíme?

Nejčastěji se drží na listech rostlin anebo stromů. Vysávají tak živiny, což se projevuje žlutými skvrnami na listech a jejich postupných usycháním. Jakmile se ale svilušky dostatečně rozmnoží, začínají na listech vytvářet jemné pavučinky, které slouží k transportu po dalších částech rostliny.

Jako štípanec od komára

Jelikož je sviluška opravdu malá, člověk ji pouhým okem jen těžko může spatřit. Přesto vám tento miniaturní tvor dokáže po těle nadělat pěknou paseku. Pupínky se dají snadno zaměnit za štípnutí od komára či lehkou kožní kopřivku. Ale většinou trvá mnohem déle, než to odezní. U citlivé kůže klidně i týdny! Larvy se zavrtávají do kůže nejenom člověka, ale i psů a vytvářejí pupínky, které šíleně svědí.

Osvědčené babské rady

Cibulový odvar

Slupky z cibule zalijte vroucí vodou a nechte alespoň tři dny odpočívat. Hotový výluh přeceďte přes plátýnko nebo punčochu a přelejte do postřikovače. Vytvořený odvar již neřeďte vodou a rovnou nastříkejte na postižené rostliny. Po několika dnech opakujte.

Heřmánkový odvar

Do hrnce nasypte zhruba 5 až 6 lžic květu heřmánku a zalijte litrem vroucí vody. Nechte 3 dny louhovat. Výluh přeceďte přes sítko nebo punčochu. Heřmánkový odvar oproti cibulovému zřeďte vodou v poměru 1:5. Následně stříkejte na rostliny každé 3 až 4 dny po dobu tří týdnů.

Fotogalerie
3 fotografie