„V dospělosti se mohou u dětí, které zažily rozchod rodičů, objevit problémy v navazování intimních a společenských vztahů, problémy v oblasti sebedůvěry, ale může to také ovlivnit i dosažený stupeň vzdělání. Vyhrocený a konfliktní rozchod rodičů je pro dítě trauma,“ říká terapeutka Mgr. Kamila Šafková z projektu Servis vztahů. Jak při rozchodu co nejméně ohrozit své potomky? 

Vztah končí, rodičovství zůstává

Dospělí by si měli jasně uvědomit, že i když se jejich vztah rozpadá, rodičovská role zůstává. Neměli by před dětmi bojovat, klonit si je na svou stranu a bránit ve styku s druhým rodičem.

Buďte všímaví

Každé dítě přistupuje k situaci jiným způsobem. Malé děti budou mít jiné reakce než puberťáci. Některé reagují na rozvod například agresí, jiné stáhnutím se do sebe. Také se mohou objevit bolesti bříška, hlavy, zhorší se prospěch, dojde k záškoláctví či útěkům z domova.

Pomůže mediátor

Aby rozvod proběhl co nejvíce v klidu, je vhodné využít pomoci psychologa nebo mediátora, tedy nestranného prostředníka ke smírnému řešení.

Jak vnímají rozvod děti podle věku

Malé děti (2 až 3 roky) si formují pouto k pečujícím osobám, utváří se důvěra a rodič představuje pro dítě bezpečí. Dlouhé odloučení dítěte od rodiče mu může v budoucnu způsobit problémy v partnerských vztazích.

Předškoláci (3 až 5 let) objevují svou individualitu a velice často se identifikují s rodičem stejného pohlaví. Ztráta rodiče odlišného pohlaví může mít negativní dopad na schopnost socializace dítěte.

Školáci (6 až 8 let) rozvíjejí vztahy se svými vrstevníky a citově vyspívají. Při rozchodu rodičů zažívají smutek a hněv, který nedokážou vyjádřit. Mají strach ze ztráty rodičů, objevují se pocity viny. V tomto období se mohou děti někdy snažit rodinu znovu obnovit.

Autor: Shutterstock

Starší školáci (9 až 12 let) si uvědomují vlastní možnosti i limity, a to převážně ve vztahu s druhými. Ohledně rozvodu rodičů požadují jasné vysvětlení. Také mohou silně odsuzovat jednání obou rodičů, nebo jednoho z nich. Vnímají svou vlastní zranitelnost a zažívají odmítnutí. Reagují smutkem, vztekem, prožíváním bolesti a pocitem viny.

Ve věku adolescence (13 a 18 let) si mladý člověk uvědomuje ztrátu dětství. Rozvod rodičů v něm dokáže vyvolat zmatek ohledně vlastního sexuálního a partnerského života. Důsledkem může být opožděná adolescence (nechce vyspět, ale zůstat závislým dítětem), nebo naopak předčasná vyspělost. Hrozí i riziko omezení kontaktu s jedním z rodičů.

Fotogalerie
3 fotografie

Video
Video se připravuje ...

Agáta Prachařová - nový vztah, rozvod David Turek, Lukáš Červený