V létě vsaďte na ovocné polévky: 4 dokonalé recepty s broskvemi, jahodami a vínem!
-
Nevíte, jak naložit s nadbytečnou úrodou z vaší zahrádky? Desátý koláč už odmítáte péct, mrazák máte narvaný k prasknutí a do marmelády se vám zrovna moc nechce? A co zkusit ovocnou polévku? Osvěží vás, a ještě si na ní neskutečně pochutnáte!
- 1.
Broskvová s červeným vínem
POTŘEBUJETE: ✔ 300 g vypeckovaných a pokrájených broskví ✔ 400 ml červeného vína ✔citronovou šťávu ✔ moučkový cukr.
POSTUP: Jako první musíme nechat povařit několik minut víno, aby se z něj vypařil alkohol. Poté ho necháme vychladnout. Mezitím broskve pokrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou (dle chuti) a rozmixujeme na hrubší kaši. Pak už zbývá jen promíchat s vínem a vychladit v lednici.
- 2.
Jahodová s kefírem a pudinkem
POTŘEBUJETE: ✔ 600 g jahod ✔ 500 ml kefíru ✔ 1 vanilkový pudink bez vaření ✔ citronovou šťávu z ½ citronu ✔ moučkový cukr ✔ 100 – 150 ml zakysané smetany.
POSTUP: Jahody očistíme a omyjeme, část (přibližně 100 g) si dáme stranou na ozdobení. Zbytek pokrájíme a společně s kefírem, citronovou šťávou a pudinkem rozmixujeme. Podle chuti můžeme dosladit. Při servírování dozdobíme jahodami a kysanou smetanou.
- 3.
Základní recept na ovocnou polévku
POTŘEBUJETE: ✔ 350 – 400 g ovoce (višně, třešně, jablka, rybíz, švestky, angrešt) ✔ 1 l vody ✔ 1 citron ✔ 1 PL škrobové moučky nebo vanilkového pudinku ✔ 200 – 300 ml šlehačky ✔ 150 – 200 g krystalového cukru.
POSTUP: Očištěné, umyté a případně vypeckované ovoce dáme do vody, přidáme šťávu z citronu a přivedeme k varu. Škrob rozmícháme ve šlehačce, vlijeme do polévky a necháme projít varem. Podle chuti osladíme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
- 4.
Celoroční ze sušeného ovoce
POTŘEBUJETE: ✔ 500 gramů křížal (například z hrušek, jablek, přidat můžete i švestky) ✔ pokud máte radši sladší chutě, připravte si 1 – 2 lžíce cukru ✔ špetku mleté skořice a hřebíčku.
POSTUP: Pamatujte, že příprava této polévky bude trvat delší dobu. Sušené ovoce totiž musíte namočit přes noc do malého množství vody. Ráno pak směs uvařte doměkka s hřebíčkem a skořicí. Horké ovoce rozmixujte i s vodou, ve které se vařilo, až do jemné kaše. Pokud vám přijde polévka řídká, můžete ji zahustit švestkovými povidly nebo i strouhaným perníkem.
Tradičně se tato polévka podávala teplá třeba k obědu nebo v horkých letních měsících studená k snídani s krajícem kváskového chleba.