Jak mít bílé zuby, které vydrží?

Bílé zuby už dávno nemusí být jen výsadou hvězd červeného koberce. K bílým zubům vám pomohou správné hygienické návyky i produkty, jejichž pomocí si udržíte zdravé, bílé zuby i bez bělení zubů v ordinaci dentální hygienistky.

Úsměv často trápí nejen zažloutlé zuby, ale také skvrny na zubech. Ty vznikají z řady různých příčin. Ke žloutnutí zubů a vzniku skvrn na zubech nicméně přispívají některé nemoci, zlozvyky jako kouření či nedostatečná ústní hygiena a konzumace některých jídel a nápojů. Víte, které to jsou?

Jídla, která přispívají ke žloutnutí zubů

Pokud toužíte mít zářivý bílý úsměv, neznamená to, že se zmíněným potravinám a nápojům musíte vyhnout docela. Abyste však zamezili vzniku skvrn či žloutnutí zubů, je dobré si zuby po jejich konzumaci vyčistit. Mezi jídla, která nejvíce přispívají ke žloutnutí zubů, patří:

·       Černý čaj

·       Tmavé omáčky

·       Nápoje obsahující kyseliny (především energetické nápoje a červené víno)

·       Sladkosti

Pozor: Po konzumaci kyselých nápojů a potravin je zubní sklovina náchylnější k poškození, okamžitým čištěním zubům byste jí mohli ublížit. Předtím, než si zuby vyčistíte, si je nezapomeňte vypláchnout vodou.

Kouření vám může způsobit řadu zdravotních komplikací včetně rakoviny ústní dutiny. Kuřáci jsou také náchylnější k onemocnění dásní (paradentóze) a vypadávání zubů. Onemocnění dásní často signalizuje jejich krvácení. U kuřáků je toto onemocnění nebezpečnější, jelikož se může projevovat bez průvodních příznaků krvácení.

Cesta za bělejším úsměvem začíná u vás doma

Pro bělení zubů můžete využít řadu výrobků, které se na něj specializují. Nejlepších výsledků dosáhnete kombinací vhodně zvoleného kartáčku, bělicí zubní pasty a dodržování správných technik při čištění zubů. Už víte, jak na bílé zuby?

Bělicí zubní pasta

Například Oral-B nabízí řadu bělicích past, mezi kterými můžete vybírat tu, která bude vašim zubům vyhovovat nejlépe. Obsahují složky, které pomáhají zuby vybělit, odstraní až 90 % povrchových skvrn a zároveň jsou šetrné i k citlivým zubům.

Kvalitní zubní pasty mají ale celou řadu výhod: posilují a obnovují zubní sklovinu, pomáhají v boji proti zubnímu kameni a zubnímu kazu. Jejich výrobci totiž vědí, že krásný úsměv je především ten zdravý.

Elektrický kartáček

Pokud máte pocit, že si s manuálním kartáčkem zuby nedokážete vyčistit pořádně, sáhněte po elektrickém kartáčku. Elektrický kartáček zvládne až 58 tisíc pohybů za minutu. Je vytvořen tak, že dokonale obklopí celý zub a díky moderní oscilačně-rotačně-pulzační technologii dokáže efektivněji odstranit zubní plak. S nejmodernějšími kartáčky můžete dokonce přes aplikaci v telefonu sledovat, jak dobře si zuby čistíte a která místa jste při čištění vynechali.

Při bělení zubů pak můžete hlavici vyměnit za tu, která je speciálně vytvořena k šetrnému odstraňování skvrn na zubech. Speciální náhradní hlavice kartáčku je vybavena lešticí vložkou pro přirozeně bělejší zuby.

Správné čisticí návyky

Buďte důslední a čistěte si zuby dvakrát denně. Používejte kvalitní kartáček a nezapomeňte ho každé 3 měsíce vyměnit za nový. Nezapomeňte také na mezizubní prostory. Pravidelně používejte mezizubní kartáček, zubní nit nebo ústní sprchu.