Mušky octomilky se objevují především koncem léta a na podzim. „Jsou závislé na kvasících substrátech a právě ovoce, které se kazí, je v tomto období nejvíce,“ vysvětlil entomolog Petr Šípek. Pokud se vám zdá, že jich je více než jindy, jde jen o pocit. Nejsou přemnožené. Jejich největší výskyt je právě na podzim. „V jiném období jich tak málo, že si jich člověk ani nevšimne,“ říká Šípek.

 

Dokonalý čich

Octomilky mají velmi dobrou orientaci. Mušky létají za oxidem uhličitým, který vzniká během kvašení. „Právě když je něco sladkého, co rychle podléhá zkáze, je pro jejich život ideální. Kvašení je pro ně stav, kde se dobře vyvíjejí a množí. jedinci nasávají sladkou šťávu sosákem. Larvy přímo v tom kvasícím ovoci žijí,“ popsal Šípek.

Do ovoce kladou vajíčka...

Potravu nehledají očima, ale čichem. Jakmile se přibližují k cíli, získávají podrobný čichový obraz srovnatelný s tím, co člověk vidí okem. Se zájmem sledují kuchyň, lokalizují rozkrojené jablko nebo hroznové víno a snadno najdou porušenou slupku nebo nahnilý kousek. Ten nejprve ochutnají lízacím ústrojím, aby se vzápětí pustily se zápalem do kladení vajíček. Aby jich bylo ještě víc...

Přínos do genetiky

Octomilka je jeden z nejdůležitějších laboratorních organismů. Díky jejímu krátkému životnímu cyklu a snadnému chování pomohla ke spoustě důležitých objevů v medicíně i biologii. „Byly na ní testovány základní genetické zákony. Je to v rámci lidského bádání velmi využívaný tvor,“ říká entomolog Petr Šípek.

Největší spermie

Octomilky mají velice krátkou dobu na rozmožení, od nakladení vajíček po dospělého jedince vyrostou za cca osm dní. Zajímavá je rekordní délka spermií samečků. U octomilky obecné (její tělo je dlouhé 2 až 3 mm), která žije u nás v Česku, je to až 1,8 mm. To je 37,5krát víc než v případě muže. Ještě delší má její příbuzná z tropů. „Vede druh bifurca, jejíž spermie je dlouhá rekordních 58 mm. Podstatnou část dělá dlouhý a tenký bičík. Jde opravdu o největší známé spermie mezi živočichy,“ potvrdil entomolog Aleš Bezděk.

Hynou v jaru

Jak se nepříjemných octomilek jednoduše zbavit? Prevencí je čistota v domácnosti a správné nakládání s potravinami, kde může docházet ke kvašení, a tedy i k výskytu octomilek. Když už se objeví, pomohou spreje proti hmyzu nebo nejrůznější pastičky, které se dají koupit v drogeriích. „Funguje také babská rada, kdy se smíchá červené víno s trochou octa, jarem a případně cukrem. Octomilky to přiláká, ale díky jaru se utopí,“ upřesnil Petr Šípek.

Zkuste koření

Octomilky prý nesnáší vůni koření, zkuste rozmístit na kritických místech mističky s hřebíčkem a se stroužkem česneku.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Kaziči vína a ořechů. V Česku se zabydlují další nepůvodní druhy Jiří Marek

Fotogalerie
5 fotografií