Sexuální symbol budí rozpaky 

„Já si myslím, že to je církevní stánek a je to nepřípustné,“ má jasno sexuolog.  Nad otázkou, co nás obecně popouzí na nahém prsu, které máme ve veřejném prostoru takřka na dotek, neváhal ani vteřinu. „Ženský prs má dvojí funkci. Funguje jednak jako orgán výživy novorozence a jednak jako sexuální symbol. A náhodný divák je z něj prostě v rozpacích,“ vysvětluje Uzel, podle něhož je potřeba obě vlastnosti ženských ňader do určité míry respektovat.

„Ženská prsa bývají jako sexuální symbol často zahalována. Rozhodně třeba do obchodu taky nepůjdete s obnaženými ňadry,“ soudí Uzel a zdůrazňuje potřebu vždy respektovat zvyklosti a charakteristiku dané doby a kultury.

V kostele by se kojit nemělo

„Pokud si někdo nepřeje dívat se na odhalený prs, tak ať se na něho nedívá. Ono do jisté míry i v té katedrále by jistě bylo možné odklonit zrak, ale mám dojem, že v kostele by se kojit nemělo, není to prostě u nás zvykem,“ přemýšlí sexuolog a připomíná jedno knihkupectví v Litomyšli, v němž mají mosaznou ceduli, že zde kojila své dítě operní pěvkyně Dagmar Pecková. „To knihkupectví si na tom zakládá, ale na kostele by taková cedule jistě nebyla,“ uzavírá Uzel.

 VIDEO: Marianne kojila svou dcerku v Chrámu svatého Víta, hlídač ji poslal ven.

Fotogalerie
6 fotografií