Vzpomínky na Řecko: Souvlaki, tzatziki i zapečená feta
-
Řecká kuchyně patří mezi nejchutnější a nejoblíbenější. Dalším plusem je nenáročnost a rychlá příprava. Co si tahle s koncem prázdnin připravit něco středomořského? Co třeba zkusit pravé řecké tzatziki a k tomu si dát souvlaki?
- 1.
Tradiční tzatziki
Někdo považuje tento pokrm za omáčku třeba ke gyrosu, někdo za salát, jiný spíše za přílohu. A některé řecké restaurace nabízejí tzatziki (či tsatsiki) dokonce samotné jen s pita chlebem jako samostatné jídlo.
Potřebujete: › 350 g řeckého jogurtu (pokud neseženete, můžete zaměnit za tvaroh) › 1 nastrouhaná salátová okurka, ze které vymačkáte vodu › 2 prolisované stroužky česneku › 1 lžička citronové šťávy › dvě lžičky olivového oleje › sůl a pepř › kopr (dle vaší chuti, nemusíte ho přidávat) › někdy se také přidává máta
Postup: Určitě nezapomeňte z okurky vyždímat co nejvíce vody, kterou při strouhání pustí. Všechny ingredience smícháme v jedné misce. Pak dejte směs minimálně na hodinu do ledničky »uležet« a následně můžete začít s ochutnáváním...
- 2.
Zapečený balkánský sýr
Extrémně jednoduchý recept na rychlou pochoutku. K vytvoření tohoto jídla totiž potřebujete pouze dvě ingredience a určitě se pak budete olizovat až za ušima!
Potřebujete: › 1 balíček balkánského sýra (použít můžete originální řeckou fetu) › sušené oregano
Postup: Sýr nakrájejte na plátky maximálně asi půl centimetru tlusté, položte na plech (můžete použít i pečicí papír) a posypte oreganem. Dejte do trouby a vyndejte, až se na sýru vytvoří křupavá krusta.
- 3.
Souvlaki
Dá se říci, že právě souvlaki jsou brané jako jedno z řeckých národních jídel. Jedná se o masové špízy, které jsou nejčastěji z vepřového masa (je však také možné použít kuřecí, jehněčí nebo klidně rybu). Věděli jste, že slovo souvlaki je zdrobnělina středověkého slova špíz?
Potřebujete: › 500 g vepřového masa › 4 lžíce olivového oleje › 4 lžíce citronové šťávy › 2 lžíce červeného vinného octa › 2 stroužky česneku › 2 lžičky oregana › 1 lžička tymiánu › 1 lžička soli › 0,5 lžičky pepře
Postup: Na drobné kousky nakrájejte maso. Bylinky nasekejte, česnek prolisujte a smíchejte se zbytkem ingrediencí a promíchejte s masem. Směs marinujte minimálně 4 hodiny, nejlepší je však nechat maso v marinádě »odpočívat « přes noc. Poté napíchněte na špízy a ogrilujte z obou stran. Výborně souvlaki chutnají s tzatziki a čerstvým pita chlebem.