I ty si však sexu dopřávají méně a méně si jej užívají. Na jejich klesajícím libidu se podepisuje náročná péče o rodinu, problémy v partnerských vztazích, sexuální obtíže partnera, ale také nižší sebevědomí.

Sex v pokročilém věku si s sebou dodnes nese určité stigma, ačkoliv řada studií prokázala, že si starší lidé milování více užívají. I přesto ale značná část žen během klimakteria a po něm zažívá velký propad libida a jejich milostný život tak de facto končí.

Nejnověji se tímto tématem zabývala studie uveřejněná v odborném žurnálu Menopause vydávaném The North American Menopause Society, které se zúčastnilo téměř 4 a půl tisíce žen s věkovým průměrem 64 let.

Sex "pohřbívá" péče o rodinu

I když mělo 65 procent žen uvedeného průzkumu romantický vztah, jen 22 procent z nich bylo sexuálně aktivních. I sexuálně aktivní ženy však vypověděly, že u nich frekvence milostných hrátek klesá a sex je jim čím dál méně příjemný.

„Jako častý důvod absence sexuálního života uváděly ženy až příliš náročnou péči o rodinu. Ačkoliv ženy po padesátce již většinou mají děti dospělé, pro mnoho z nich nastane čas, kdy pomáhají s péčí o vnoučata, a řada z nich se též stará o dosud žijící rodiče. To s vlastním přibývajícím věkem bývá skutečně vyčerpávající a na milostný život tak nezbývá čas ani síly,“ komentuje výsledky studie odborník na sexuální problematiku Adam Durčák.  

Nebaví nás „organizování“

 Na snížené libido mají dle samotných žen vliv též problémy ve vztazích nebo i komplikace spojené se samotným „organizováním“ sexu. Nemalou měrou se pak na klesající chuti na sex podílí rovněž to, jak stárnutí působí na sebevědomí žen a jejich vnímání sebe sama.

 VIDEO: Nadržený pár si to rozdával přímo na náměstí v Bratislavě jako v pornofilmu