Jak je známo, jsou dva druhy řezaných květin, které můžete dostat. Buď takové, které klopí hlavy, jen co je vložíte do vázy. Nebo takové, jako z online květinářství Florea.cz, které až k vám cestují nasucho a vydrží čerstvé při správné péči klidně i čtrnáct dní.

Nenechte se svést představou, že kytici, kterou budete mít ve váze a budete se s ní kochat již několik dní, začnete sušit, až květy začnou klopit své hlavy. To je nejčastější chyba při sušení květin. Aby byla výsledná sušená kytice opravdu co nekrásnější, je třeba nečekat a začít se sušením ideálně ještě týž den, kdy jsme kytici dostali.

se sušením neotálejte.
Autor: Florea.cz

 

Jak na sušení květin?

Velkou kytici, jako je kytice 100 růží nebo větší míchaná kytice, rozeberte a roztřiďte květiny podle druhů. Vyberte si zdravé květy a ze stonků odstraňte listy. Ty pak svažte lýkem nebo gumičkou k sobě a pověste je hlavičkami dolů na tmavé místo, kde proudí vzduch. Po dvou až čtyřech týdnech, až budou květiny usušené, je zafixujte sprejem na sušené květiny.

Lepší výsledek zajistí speciální sprej.
Autor: Florea.cz

Sušení růží má své jisté úskalí, a sice ne každá růže, kterou usušíte, bude vypadat tak, jak byste předpokládali. Řeč je o bílých a krémových růžích, které se sušením zbarví do okrových až nahnědlých tónů, což nebývá kýžený výsledek. Naopak květy rudých a tmavých růží pouze lehce vyblednou a zachovají si svou krásu.

Lisování květin jako za starých časů

Lisování květin je oblíbenou a velmi snadnou metodou, jak uchovat květy pro potěchu oka. Bylo oblíbenou činností našich babiček, a vrací se opět do módy, protože s lisovanými květinami si poté můžete vyhrát při tvořivých aktivitách.

Na lisování květin budete potřebovat pouze velmi těžké knihy a pergamenový papír. Mezi dva pergamenové papíry vložíte vybrané květy, které pečlivě rozložíte tak, aby byl květ hezky vidět a aby nedošlo k jeho poškození. Květinu mezi papíry založíte do knihy nebo ji zatížíte řádně těžkými knihami.

Vyrobte si domácí herbář
Autor: Florea.cz

Za 10 až 15 dní své dílo zkontrolujete, a pokud je květina již suchá, můžete ji použít k dalšímu tvoření. Pokud vás napadlo místo pergamenu použít papírovou kuchyňskou utěrku, pak čekejte pomuchlané a vroubkované květiny. Vzorování a struktura papírové utěrky se totiž podepíše i na struktuře lisované květiny. Na techniku lisování se nehodí velké a mohutné květy, třeba růží nebo pivoněk. Naopak květy z míchaných kytic, jako třeba chryzantémy, fialky, kopretiny, ale i traviny, vypadají po vylisování úchvatně.

Potěšte i své blízké vlastnoručně vyrobeným dárkem s lisovanými květy

Teď je na čase lisované květy zapojit do kreativní činnosti. Tak jako potěšily květiny jednou vás, můžete vy potěšit těmi stejnými květinami někoho dalšího. Postačí vám lepidlo, nůžky a čtvrtka. Lisované květy nalepte na čtvrtku podle své fantazie, vepište přání nebo básničku od srdce a originální přání je na světě.