Špekáčky třikrát jinak! Třeba jako tatarák...
-
Jsme národ chatařů a chalupářů, kteří se na víkendových »haciendách« rádi věnují zahradničení, kutilství i dalším koníčkům, a tak není divu, že u sporáku nechtějí trávit příliš času. Jídla, která chutnají, zasytí, nedají moc práce a při jejichž přípravě nezašpiníte ani moc nádobí – to jsou přesně typy pokrmů, které na chatě a na chalupě oceníte. Recepty na ně najdete ZDARMA v dnešním tištěném Blesku. A tady malá ochutnávka...
- 1.
Buřty na pivě
Potřebujete: 8 větších buřtů, 5 středně velkých cibulí, 2 stroužky česneku, 450 g kečupu, 3/4 lahve černého piva (cca 3 dl), trochu majoránky nebo tymiánu.
POSTUP: Do pekáčku nalijeme pivo, přidáme kečup, propasírovaný česnek a nakrájenou cibuli a promícháme. Buřty podélně nařízneme asi do hloubky 1 cm a posypeme trochou tymiánu. Tymiánu nedáváme mnoho, jídlo by bylo příliš hořké. Buřty položíme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, dokud není cibulka měkká a omáčka nezačne houstnout. Trvá to přibližně 45 minut. Během pečení buřty obracíme. Podáváme s čerstvým pečivem.
- 2.
Tatarák z buřtů
Potřebujete: 6 buřtů, 1 cibuli, 3 – 4 lžíce kečupu, 2 – 3 stroužky česneku, 1 lžíci hořčice plnotučné, 1 lžíci mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce worcesterské omáčky, chilli omáčku, nebo tabasco, pepř podle chuti.
POSTUP: Buřty a cibuli oloupeme a vše nastrouháme, nebo rozmixujeme v mixéru. Přidáme utřený česnek a ostatní ingredience a znova rozmixujeme, až se vše spojí. Dochutíme omáčkami a pepřem. Dáme do lednice asi tak na hodinu ztuhnout. Podáváme s opečenými tousty nebo topinkami.
- 3.
Pečené papriky se špekáčkem
Potřebujete: 4 – 5 zelených paprik, 100 g špekáčků, 100 g sýra, 1 vejce, sůl, mletý pepř.
POSTUP: Z paprik odkrojíme vršek a zbavíme je jadérek. Špekáčky nakrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme, ochutíme solí a pepřem a vše spojíme rozšlehaným vejcem. Směsí naplníme papriky a vršek (klobouček) připevníme párátky. Opatrně opékáme na oleji ze všech stran. Podáváme s bramborami, rýží, nebo chlebem.