Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špekáčky třikrát jinak! Třeba jako tatarák...

/
  • 19. července 2019 ● 09:52

    Jsme národ chatařů a chalupářů, kteří se na víkendových »haciendách« rádi věnují zahradničení, kutilství i dalším koníčkům, a tak není divu, že u sporáku nechtějí trávit příliš času. Jídla, která chutnají, zasytí, nedají moc práce a při jejichž přípravě nezašpiníte ani moc nádobí – to jsou přesně typy pokrmů, které na chatě a na chalupě oceníte. Recepty na ně najdete ZDARMA v dnešním tištěném Blesku. A tady malá ochutnávka...

  • 1.

    Buřty na pivě

    Potřebujete: 8 větších buřtů, 5 středně velkých cibulí, 2 stroužky česneku, 450 g kečupu, 3/4 lahve černého piva (cca 3 dl), trochu majoránky nebo tymiánu.

     

    POSTUP: Do pekáčku nalijeme pivo, přidáme kečup, propasírovaný česnek a nakrájenou cibuli a promícháme. Buřty podélně nařízneme asi do hloubky 1 cm a posypeme trochou tymiánu. Tymiánu nedáváme mnoho, jídlo by bylo příliš hořké. Buřty položíme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, dokud není cibulka měkká a omáčka nezačne houstnout. Trvá to přibližně 45 minut. Během pečení buřty obracíme. Podáváme s čerstvým pečivem.

    Vyzkoušejte špekáčky jinak
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Tatarák z buřtů

     

    Potřebujete: 6 buřtů, 1 cibuli, 3 – 4 lžíce kečupu, 2 – 3 stroužky česneku, 1 lžíci hořčice plnotučné, 1 lžíci mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce worcesterské omáčky, chilli omáčku, nebo tabasco, pepř podle chuti.

     

    POSTUP: Buřty a cibuli oloupeme a vše nastrouháme, nebo rozmixujeme v mixéru. Přidáme utřený česnek a ostatní ingredience a znova rozmixujeme, až se vše spojí. Dochutíme omáčkami a pepřem. Dáme do lednice asi tak na hodinu ztuhnout. Podáváme s opečenými tousty nebo topinkami.

    Vyzkoušejte špekáčky jinak
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Pečené papriky se špekáčkem

    Potřebujete: 4 – 5 zelených paprik, 100 g špekáčků, 100 g sýra, 1 vejce, sůl, mletý pepř.

     

    POSTUP: Z paprik odkrojíme vršek a zbavíme je jadérek. Špekáčky nakrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme, ochutíme solí a pepřem a vše spojíme rozšlehaným vejcem. Směsí naplníme papriky a vršek (klobouček) připevníme párátky. Opatrně opékáme na oleji ze všech stran. Podáváme s bramborami, rýží, nebo chlebem.

    Vyzkoušejte špekáčky jinak
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy