Hvězdy vaří pro Slavíka! Inspirujte se recepty Pilarové, Zagorové nebo Vondráčkové
-
Tuto neděli, 14. července, má narozeniny nejslavnější český zpěvák Karel Gott. A jelikož jde letos o velké kulaté jubileum, připravili jsme k němu speciální kuchařku, kterou zdarma najdete v dnešním tištěném Blesku. Malou ochutnávku přinášíme i na Blesk.cz.
- 1.
Kančí svíčková s knedlíkem od Evy Pilarové (79)
„Udělala bych mu určitě kančí svíčkovou s knedlíkem, tu už u mě několikrát jedl a vždycky mu moc chutnala. Ale je pravda, že už je to dávno, co to u mě slupnul.“
POTŘEBUJETE: ❖ 1,5 kg kančí kýty ❖ 200 g špeku ❖ 2 mrkve ❖ 3 petržele ❖ 1 ½ menšího celeru ❖ 3 cibule ❖ 2 stroužky česneku ❖ 10 kuliček jalovce ❖ 4 kuličky nového koření ❖ 7 bobkových listů ❖ sušený tymián ❖ mletý bílý pepř ❖ 2 smetany ke šlehání ❖ polévkové koření ❖ 1 lžíci javorového sirupu ❖ šťávu z ½ limetky ❖ máslo ❖ sůl ❖ vývar na podlévání
POSTUP: Kančí maso prošpikujeme špekem. Z litru vody, 1 mrkve, 2 petrželí, celeru, 2 cibulí, česneku, poloviny celého koření, trošky tymiánu a bílého pepře svaříme lák. Vlažný ho nalijeme na maso a necháme přes noc odpočívat.
Zbylou zeleninu druhý den nakrájíme, osmahneme na másle, přidáme koření, vložíme maso, orestujeme, až se maso zatáhne, podlijeme vývarem, osolíme polévkovým kořením a pod pokličkou za občasného obracení masa podusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, odstraníme celé koření a sos tyčovým mixérem rozmixujeme. Přilijeme smetanu, ochutíme šťávou z limetky a javorovým sirupem, prohřejeme. Dle chuti ještě dosolíme polévkovým kořením, do omáčky pak vložíme naporcované maso a dále prohříváme. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
- 2.
Kapustnice Hany Zagorové (72)
„Určitě kapustnicu a tzv. Štefanovy karbanátky, v těch jsem prý přeborník. A Štefíček by mu určitě udělal halušky, ty má Karel rád.“
POTŘEBUJETE: ❖ 1 velkou cibuli ❖ 200 g uzené krkovičky ❖ 200 g klobásy ❖ 50 g sušených hub ❖ olej nebo sádlo ❖ 2 lžíce mleté sladké papriky ❖ 750 ml zeleninového vývaru ❖ 500 g kysaného zelí ❖ 200 g brambor ❖ sůl ❖ mletý pepř ❖ 200 ml smetany
POSTUP: Cibuli nakrájíme najemno, uzené maso na kostky, klobásu na kolečka. Sušené houby namočíme. Cibuli orestujeme na oleji, přidáme maso a klobásu. Krátce vše osmahneme, zaprášíme sladkou paprikou, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso skoro měkké, zalijeme vše vývarem. Přidáme překrájené kysané zelí, vymačkané houby a polovinu brambor nakrájených na kostky. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
Před koncem vaření zahustíme polévku zbylými nastrouhanými bramborami a nakonec ji zjemníme smetanou. Krátce povaříme a podáváme s pečivem.
- 3.
Losos na grilu s koprovým přelivem Heleny Vondráčkové (72)
„Pozvala bych ho do naší zahrady a nabídla mu něco letního. Třeba lososa na grilu s jemným koprovým sosem a k tomu míchaný salát s italským dresinkem. Jak ho znám, přišlo by mu k chuti dobré, suché, bílé vínko.“
POTŘEBUJETE: ❖ 2 kousky lososa ❖ citronový tymián ❖ citronový pepř ❖ sůl ❖ olivový olej ❖ máslo ❖ citronovou šťávu Na přeliv: ❖ 50 g majonézy ❖ 50 g zakysané smetany ❖ 1 lžičku dijonské hořčice ❖ 2 lžičky nasekané petrželky ❖ 2 nasekaného kopru ❖ 1 lžičku citronové šťávy ❖ citronový pepř ❖ sůl
POTUP: Do kůže uděláme zářezy a vložíme citronový tymián. Z druhé strany lososa osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou, necháme odležet. Připravíme si přeliv. Do misky dáme suroviny na přeliv, promícháme a dáme do chladu proležet. Rozpálíme gril nebo grilovací pánev, potřeme směsí oleje a másla.
Lososa grilujeme nejdříve kůží dolů asi 3 minuty. Poté ho otočíme a grilujeme z druhé strany také asi 3 minuty. Doba grilování záleží na tom, jak je filet vysoký. Podáváme přelité koprovým přelivem, přílohou může být pečivo nebo vařené brambory.