Chřestová sezona je v plném proudu: 5 nejlepších receptů na polévku, koláč i rizoto!
-
Chřestová sezona je sotva ve své polovině, je ta ideální doba ochutnat tuto lahodnou zeleninu. Nejlépe si na ní pochutnáte, když je čerstvě sklizená. Chřestu jsou tři druhy- bílý, zelený a fialový a ze všech se dají připravit báječné pochoutky. Máme pro vás recepty, které musíte vyzkoušet. Chřest si zamilujete!
- 1.
Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou
Potřebujete na 4 porce: 10 až 12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 1 balení listového těsta, 2 hrsti listového špenátu, 200 g dobré šunky, 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, máslo na vymazání formy.
Postup:
*Chřest uvaříme podle základního receptu: Bílý chřest je nutné před vařením vždy důkladně oloupat. Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený 2 až 5 minut. Vždy záleží na tloušťce výhonků. Chřest by měl být vařený “al dente”, tedy do poloměkka.
* Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.
*Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.
*Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.
*Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest.
*Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C zhruba 50 minut, dokud sýr trochu nezhnědne.
- 2.
Bílý chřest se strouhankou
Potřebujete na 4 porce: 1 svazek bílého chřestu (16 až 20) výhonků, 160 g domácí strouhanky, 100 g másla.
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu (viz výše).
*Mezitím si na pánvi nasucho opražíme strouhanku. Rozpustíme máslo.
*Vařený chřest servírujeme posypaný opraženou strouhankou a přelitý rozpuštěným máslem.
*Můžeme jej dozdobit hoblinami parmezánu. Podáváme například s novými brambory vařenými ve slupce.
- 3.
Bílý chřest zapečený se šunkou a ementálem
Potřebujete na 4 porce: 16 výhonků bílého chřestu, 8 plátků dušené šunky, 8 plátků tvrdého sýra ementálského typu), 30g másla.
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu (viz výše).
*Po zchlazení ve studené vodě výhonky osušíme na kuchyňské utěrce.
*Na dno zapékací misky rozložíme plátky šunky, na ně rozdělíme po chřest – na jeden plátek šunky dva výhonky, poklademe vločkami másla a na ně položíme plátky sýra.
*V troubě předehřáté na 200°C zapečeme zhruba 15 min, až se sýr roztaví.
*Podáváme s listovým salátem.
- 4.
Krémová chřestová polévka
Potřebujete na 4 porce: 10 až 12 výhonků čerstvého bílého chřestu, 1 jarní cibulka s natí, 1 lžíce másla na zahuštění, 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího, sůl a pepř na dochucení, 100 ml smetany na zjemnění, muškátový oříšek, pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu.
Postup: Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
*Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a na jemno nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut, dokud chřest nezměkne.
*Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a zjemněte smetanou.
*Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
*Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte na nahrubo a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutóny.
- 5.
Rizoto se zeleným chřestem
Potřebujete na 4 porce: 500 g zeleného chřestu, 1 jarní cibulka nebo šalotka, jemně nasekaná, 125 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 500 g italské rýže na rizoto, 100 ml suchého bílého vína, 1,5 l horkého kuřecího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 60 g strouhaného parmazánu.
Postup: Omyjeme chřest, odkrojíme dřevnaté konce stonků a uvaříme podle základního receptu (viz výše). Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kousky cca 4 cm.
*V kastrolu se širokým dnem nebo velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a necháme na něm osmahnout nasekanou cibuli dosklovata.
*Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
*Postupně podléváme horkým vývarem, vždy 1 až 2 sběračky a další přilijeme, až když se předchozí várka vstřebá do rýže.
*Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale na skus, zhruba 15 až 20 minut.
*Rizoto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme zbylé máslo a parmazán, poté vložíme kousky chřestu, aby se prohřály v rizotu, a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podle potřeby dosolíme.
*Podáváme ozdobené chřestovými špičkami.
Zdroj: ceskychrest.cz