29. březen 2020
Svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Chřestová sezona je v plném proudu: 5 nejlepších receptů na polévku, koláč i rizoto!

/
  • Chřestová sezona je tu, uvařte si ho doma.
    3. května 2019 ● 12:00

    Chřestová sezona je sotva ve své polovině, je ta ideální doba ochutnat tuto lahodnou zeleninu. Nejlépe si na ní pochutnáte, když je čerstvě sklizená. Chřestu jsou tři druhy- bílý, zelený a fialový a ze všech se dají připravit báječné pochoutky. Máme pro vás recepty, které musíte vyzkoušet. Chřest si zamilujete!

  • 1.

    Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou

    Potřebujete na 4 porce: 10 až 12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 1 balení listového těsta, 2 hrsti listového špenátu, 200 g dobré šunky, 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, máslo na vymazání formy.

     

    Postup:

    *Chřest uvaříme podle základního receptu: Bílý chřest je nutné před vařením vždy důkladně oloupat. Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený 2 až 5 minut. Vždy záleží na tloušťce výhonků. Chřest by měl být vařený “al dente”, tedy do poloměkka.

     

    * Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.

     

    *Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.


    *Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.

     

    *Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest.


    *Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C zhruba 50 minut, dokud sýr trochu nezhnědne.

    Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou

  • 2.

    Bílý chřest se strouhankou

    Potřebujete na 4 porce: 1 svazek bílého chřestu (16 až 20) výhonků, 160 g domácí strouhanky, 100 g másla.

     

    Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu (viz výše).

     

    *Mezitím si na pánvi nasucho opražíme strouhanku. Rozpustíme máslo.

     

    *Vařený chřest servírujeme posypaný opraženou strouhankou a přelitý rozpuštěným máslem.


    *Můžeme jej dozdobit hoblinami parmezánu. Podáváme například s novými brambory vařenými ve slupce.

    Bílý chřest se strouhankou

  • 3.

    Bílý chřest zapečený se šunkou a ementálem

    Potřebujete na 4 porce: 16 výhonků bílého chřestu, 8 plátků dušené šunky, 8 plátků tvrdého sýra ementálského typu), 30g másla.

     

    Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu (viz výše).

     

    *Po zchlazení ve studené vodě výhonky osušíme na kuchyňské utěrce.

     

    *Na dno zapékací misky rozložíme plátky šunky, na ně rozdělíme po chřest – na jeden plátek šunky dva výhonky, poklademe vločkami másla a na ně položíme plátky sýra.


    *V troubě předehřáté na 200°C zapečeme zhruba 15 min, až se sýr roztaví.

     

    *Podáváme s listovým salátem.

    Bílý chřest zapečený se šunkou a ementálem

  • 4.

    Krémová chřestová polévka

    Potřebujete na 4 porce: 10 až 12 výhonků čerstvého bílého chřestu, 1 jarní cibulka s natí, 1 lžíce másla na zahuštění, 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího, sůl a pepř na dochucení, 100 ml smetany na zjemnění, muškátový oříšek, pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu.

    Postup: Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.

     

    *Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a na jemno nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut, dokud chřest nezměkne.


    *Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a zjemněte smetanou.

     

    *Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!

    *Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte na nahrubo a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutóny.

    Krémová chřestová polévka

  • 5.

    Rizoto se zeleným chřestem

    Potřebujete na 4 porce: 500 g zeleného chřestu, 1 jarní cibulka nebo šalotka, jemně nasekaná, 125 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 500 g italské rýže na rizoto, 100 ml suchého bílého vína, 1,5 l horkého kuřecího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 60 g strouhaného parmazánu.

     

    Postup: Omyjeme chřest, odkrojíme dřevnaté konce stonků a uvaříme podle základního receptu (viz výše). Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kousky cca 4 cm.

     

    *V kastrolu se širokým dnem nebo velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a necháme na něm osmahnout nasekanou cibuli dosklovata.


    *Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

     

    *Postupně podléváme horkým vývarem, vždy 1 až 2 sběračky a další přilijeme, až když se předchozí várka vstřebá do rýže.


    *Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale na skus, zhruba 15 až 20 minut.

     

    *Rizoto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme zbylé máslo a parmazán, poté vložíme kousky chřestu, aby se prohřály v rizotu, a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podle potřeby dosolíme.


    *Podáváme ozdobené chřestovými špičkami.

    Rizoto se zeleným chřestem

    Zdroj: ceskychrest.cz

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy