Ačkoliv se obecně soudí, že ženy jsou v projevech sexuálního zájmu zdrženlivější, nedávná studie norských odborníků z odborného žurnálu Evolutionary Behavioral Sciences ukázala, že ženy naopak mají tendenci prezentovat svůj zájem o sex větší, než ve skutečnosti je. Muži své projevy sexuálního zájmu tlumí, zvláště pokud je žena přitahuje silně. Vůči vysoce atraktivním mužům jsou ostatně dle studie ostýchavější i ženy.

Nejistota, náznaky, jemné signály

O ženách se často tvrdí, že při setkání s potenciálním romantickým partnerem nedávají svůj zájem tolik najevo a rády se nechávají „dobývat“. „Když se setkají dva lidé, mezi nimiž se rýsuje možný romantický či sexuální vztah, dochází z psychologického a sociologického hlediska k velmi zajímavé situaci plné určité míry nejistoty, nepřímých náznaků a jemných signálů. Oba potenciální partneři se během těchto námluv snaží vypozorovat, zda je zájem jejich protějšku reálný,“ popisuje odborník na sexuální problematiku Adam Durčák.

Nová studie norských vědců ovšem ve vztahu k údajné ženské ostýchavosti přinesla zajímavé závěry: těmi, kdo své projevy sexuálního zájmu tlumí, jsou naopak překvapivě muži.

Ženy svůj zájem o sex mnohdy zveličují

Průzkum byl proveden mezi 435 vysokoškolskými studenty, kteří měli za úkol vybavit si situaci, kdy se posledně setkali s potenciálním sexuálním či romantickým partnerem a ohodnotit, jak velký zájem ve svém protějšku vzbudili a jak moc byli sami možným partnerem sexuálně přitahování. Zároveň měli také co nejpřesněji popsat vzájemné signály sexuální přitažlivosti.

U žen přitom nebylo zjištěno, že by konzistentně projevovaly nižší zájem, než jaký v dotazníku přiznaly. Spíše většinou tíhnuly k tomu své signály mírně zveličit. U mužů byla situace opačná: i když popisovali větší zájem o sex, své signály spíše mírnili a předstírali zájem menší. „Zajímavým zjištěním byl ovšem i fakt, že jak muži, tak i ženy své signály sexuálního zájmu přizpůsobovali podle toho, jak moc je jejich protějšek přitahoval: čím sexuálně atraktivnější objekt jejich zájmu byl, tím byly jejich projevy redukovanější,“ popsal výsledky studie Adam Durčák.

VIDEO:  „Stala jsem ve 33 letech pannou.“ Tereza po operaci promluvila o bolesti i štěstí.