Tři rychlé recepty s medvědím česnekem: Polévka, pesto i konopný hummus
-
Medvědí česnek, jarní bylina, která má pro naše tělo blahodárné účinky, je vynikající surovinou do kuchyně. Vyzkoušejte rychlé a nenáročné recepty, které jsou přímo elixírem zdraví.
- 1.
Krémová polévka s medvědím česnekem
Potřebujete: 2 menší mrkve, 1 střední petržel, 1/4 celeru, 1 cibuli nebo šalotku, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 l masového nebo zeleninového vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 2 hrsti lístků medvědího česneku.
Postup: Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a cibuli) orestujte na másle. Použijte trochu více zeleniny, zaprašte škrobem a zalijte vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle chuti.
*Přidejte smetanu na šlehání, osolte, opepřete a zhruba 20 minut povařte.
* Na závěr přidejte nakrájené lístky medvědího česneku, nechte polévku lehce vychladnout, aby nevřela a pak vše rozmixujte.
Tip na servírování: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: Dejte vařit vodu, osolte, přidejte ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jste těsně předtím zvířili mícháním vařečkou. Vodu přitom stále udržujte těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.
- 2.
Pesto z medvědího česneku
Potřebujete: 150 g medvědího česneku, 50 g makadamových ořechů, sůl, 50 g parmazánu, 0,5 dl olivového oleje extra panenský.
Postup: Očištěný česnek rozmixujeme dohromady se zbytkem surovin, uložíme do uzavřené nádoby a používáme dle libosti a chuti.
Tip: Pesto rychle šedne, pokud jej nespotřebujete hned, měli byste nejdřív medvědí česnek na pár vteřin spařit ve vroucí vodě, pak hned zchladit v ledové vodě a teprve potom použít.
Tip: Pesto má mnoho podob využití v kuchyni. Můžete ho použít na těstoviny, do rizot, můžete jím ochutit polévku, marinovat masa. Do pesta můžete použít různé druhy oříšků.
- 3.
Konopný humus s medvědím česnekem
Potřebujete: 200 g uvařené cizrny. 4 vrchovaté lžíce loupaných konopných semínek, hrst medvědího česneku, lžíce sezamové pasty tahini, olivový olej, citronová šťáva, 2 lžíce vody, sůl.
Postup: Cizrnu vsypte do mixéru, přidejte konopná semínka, medvědí česnek, tahini a dvě lžíce vody.
*Během mixování přilévejte po troškách olivový olej a mixujeme dohladka.
*Hotový hummus ochuťte solí a citronovou šťávou.
Zdroj: www.lanterna.cz a blog.kitchenaid.cz