Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tři rychlé recepty s medvědím česnekem: Polévka, pesto i konopný hummus

/
  • Vyzkoušejte recepty z medvědího česneku.
    27. dubna 2019 ● 08:00

    Medvědí česnek, jarní bylina, která má pro naše tělo blahodárné účinky, je vynikající surovinou do kuchyně. Vyzkoušejte rychlé a nenáročné recepty, které jsou přímo elixírem zdraví.

  • 1.

    Krémová polévka s medvědím česnekem

    Potřebujete:  2 menší mrkve, 1 střední petržel, 1/4 celeru, 1 cibuli nebo šalotku, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 l masového nebo zeleninového vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 2 hrsti lístků medvědího česneku.

     

    Postup: Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a cibuli) orestujte na másle. Použijte trochu více zeleniny, zaprašte škrobem a zalijte vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle chuti.

     

    *Přidejte smetanu na šlehání, osolte, opepřete a zhruba 20 minut povařte.


    * Na závěr přidejte nakrájené lístky medvědího česneku, nechte polévku lehce vychladnout, aby nevřela a pak vše rozmixujte.

     

    Tip na servírování: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: Dejte vařit vodu, osolte, přidejte ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jste těsně předtím zvířili mícháním vařečkou. Vodu přitom stále udržujte těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.

    Krémová polévka s medvědím česnekem a zastřeným vejcem
    Autor: www.lanterna.cz a blog.kitchenaid.cz

  • 2.

    Pesto z medvědího česneku

    Potřebujete: 150 g medvědího česneku, 50 g makadamových ořechů, sůl, 50 g parmazánu, 0,5 dl olivového oleje extra panenský.

     

    Postup: Očištěný česnek rozmixujeme dohromady se zbytkem surovin, uložíme do uzavřené nádoby a používáme dle libosti a chuti.

     

    Tip: Pesto rychle šedne, pokud jej nespotřebujete hned, měli byste nejdřív medvědí česnek na pár vteřin spařit ve vroucí vodě, pak hned zchladit v ledové vodě a teprve potom použít.

     

    Tip: Pesto má mnoho podob využití v kuchyni. Můžete ho použít na těstoviny, do rizot, můžete jím ochutit polévku, marinovat masa. Do pesta můžete použít různé druhy oříšků.

    Těstoviny s pestem z medvědího česneku
    Autor: www.lanterna.cz a blog.kitchenaid.cz

  • 3.

    Konopný humus s medvědím česnekem

    Potřebujete: 200 g uvařené cizrny. 4 vrchovaté lžíce loupaných konopných semínek, hrst medvědího česneku, lžíce sezamové pasty tahini, olivový olej, citronová šťáva, 2 lžíce vody, sůl.

     

    Postup: Cizrnu vsypte do mixéru, přidejte konopná semínka, medvědí česnek, tahini a dvě lžíce vody.

     

    *Během mixování přilévejte po troškách olivový olej a mixujeme dohladka.


    *Hotový hummus ochuťte solí a citronovou šťávou.

     

    Zdroj: www.lanterna.cz a blog.kitchenaid.cz

    Konopný humus s medvědím česnekem
    Autor: www.lanterna.cz a blog.kitchenaid.cz

Dnešní horoskopy