Originální luštěninová kuchařka: Láká i na falešný vajíčkový salát! Ochutnejte už teď
-
Luštěniny jsou kvalitním rostlinným zdrojem bílkovin, nezbytným pro zdravý jídelníček. Jak je ale kreativně zařadit do domácího vaření? Co všechno se z nich dá vařit a jaké druhy se na co hodí nejlépe? Jak si na luštěninách pochutnat a nikdy se u toho nenudit? Inspirujte se v novince šéfkuchaře Petra Klímy nazvané Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny.
- 1.
Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem
Svým složením připomíná kulajdu, ovšem fazole jí dodávají naprostou jedinečnost. Vyzkoušejte ji a budete překvapeni nečekaně zajímavou smetanovou chutí.
12h (namáčení fazolí) + 90 min (vaření fazolí) + 45 min (příprava)
Ingredience na 5 porcí: • 250 g černých fazolí • 2 malé hrstky sušených hub • 5 lžic extra panenského olivového oleje • 2 menší cibule • 1 lžíce drceného kmínu • 2 menší brambory • 1 mrkev • 1 lžíce zeleninového bujonu (například Würzl) • 1 lžička soli • 2 bobkové listy • 3 lžíce umeocta • 1 lžíce tmavého třtinového cukru • špetka mletého pepře • 100–200 ml sójové smetany • malý svazek čerstvého kopru.
Postup: 1. Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme čerstvou vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka asi 90 minut.
2. Sušené houby vložíme do misky a zalijeme 300 ml vroucí vody.
3. Ve větším hrnci rozehřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme do růžova. Přidáme kmín a ještě chvíli restujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme houby i s výluhem, na kostky nakrájené brambory a mrkev, bujon, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.
4. Z polévky vyndáme bobkové listy a vyjmeme asi polovinu brambor s mrkví a houbami. Přidáme uvařené fazole (trochu si jich můžeme nechat stranou a vložit až do hotové polévky), umeocet, třtinový cukr, špetku pepře a ještě 5 minut povaříme. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
5. Do polévky vrátíme brambory s mrkví a houbami, zjemníme smetanou a dle potřeby dosolíme. Nakonec vsypeme najemno nakrájený kopr.
Tip Petra Klímy: Poslední dobou jsem začal trochu více používat umeocet. Jeho chuť je slano-kyselá, a proto nemusíte při jeho použití pokrm příliš solit. Popravdě to ocet vlastně není, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě japonských švestiček umeboshi. Dá se říct, že je zajímavou alternativou ke klasickému octu, navíc napomáhá trávení a jídlo lehce ozvláštní.
- 2.
Teplý cuketový salát s kukuřicí a slunečnicí
Tento salát je nejlepší z mladých cuket, které rostou začátkem léta. Nápad na tento recept pochází od přátel, kteří jej doporučují na piknik, ke grilovačce nebo i jako přílohu k nedělnímu obědu.
35 min
Ingredience na 4 porce: • 2 mladé cukety libovolné barvy • 4 lžíce extra panenského olivového oleje • 2 stroužky česneku • 2 hrstky slunečnicových semínek • ½ misky mražené kukuřice, rozmražené • mořská sůl • čerstvě mletý pepř • malá hrstka lístků • čerstvého tymiánu.
Postup: 1. Cukety nakrájíme na plátky, vsypeme do pánve s rozehřátým olivovým olejem a restujeme.
2. Jakmile začnou cukety zlátnout, přidáme utřený česnek, slunečnicová semínka a ještě chvilku restujeme.
3. Nakonec vsypeme kukuřici, podle chuti osolíme a opepříme, přidáme tymián a vše promícháme. Salát je připraven k jídlu, můžeme ho ihned servírovat. Je ale dobrý i vychlazený.
Tip Petra Klímy: Pro zpestření můžete salát ještě zastříknout balzamikovým octem nebo citronem. Salátu bude dělat skvělou společnost i tmavozelená čočka (uvařená jen pěkně al dente, na skus).
- 3.
Falešný vajíčkový salát s květákem, ředkvičkami a kapary
V tomto salátu ale není ani jedno vejce, přesto však po vejcích voní. Jak je to možné? Díky černé soli, která umí tuto vůni vykouzlit. Navíc je to salát nejen velmi chutný, ale i lehký.
30 min
Ingredience na 4 porce: • 100 g přírodního tofu • 1–2 lžičky černé soli • 1 lžička kurkumy • 5 ředkviček • 4 větší růžičky mladého květáku • 2 jarní cibulky • 4 hrstky nahrubo nasekaného listového salátu • 4 lžíce sójového jogurtu • 1 lžička hořčice • 4 lžíce extra panenského olivového oleje • mořská sůl • čerstvě mletý barevný pepř • hrstka kapar • hrstka jarní cibulky na posypání.
Postup: 1. V malé misce rozmačkáme tofu s černou solí a kurkumou.
2. Ředkvičky nakrájíme na kolečka, květák nastrouháme na plátkovém struhadle, jarní cibulku nasekáme nadrobno. Vše, spolu s listovým salátem, vsypeme do větší mísy.
3. Přidáme sójový jogurt, hořčici, olivový olej, dle potřeby mírně osolíme, opepříme a zlehka promícháme.
4. Vsypeme nasekané kapary, polovinu rozmačkaného tofu a opět promícháme. Podáváme posypané zbylým tofu a jarní cibulkou.
Tip Petra Klímy: Na talíři můžeme posypat také pažitkou nebo kapary. Do salátu pro obohacení můžeme přidat i cherry rajčátka. Místo černé soli, která kromě chloridu sodného obsahuje železo a síru, a právě proto vůní připomíná vajíčka, používám někdy také indickou směs koření Chunky Chat masala (ve složení je černá sůl také zahrnuta). Stojí za vyzkoušení.