Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Perfektní rychlovka k obědu i večeři: Kuskus třikrát jinak! A vždycky zdravě

/
  • 26. března 2019 ● 12:32

    Potřebujete připravit rychlou a zdravou večeři? Sáhněte po kuskusu. Budete mít uvařeno za deset minut a věřte, že si i pochutnáte! Můžete si ho připravit i nasladko, pokud zrovna neřešíte figuru do plavek. 

    Slovo kuskus pochází z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se používá pšenice, proso i ječmen.

  • 1.

    Celozrnný = zdravější

    „Nejlepší je kuskus celozrnný, oproti klasickému si zachovává zhruba trojnásobek vlákniny, ale také má více vitaminů a minerálů,“ říká odborník na zdravou výživu Martin Moučka.

     

    Co všechno obsahuje: ● sacharidy ● bílkoviny ● vitaminy skupiny B, vitamin E ● vápník ● fosfor ● železo

     

    Víte, že ...kuskus dokáže zasytit, dodá energii, a přitom je lehce stravitelný? Jeho energetická hodnota na100 g je 1490 kJ/356 kcal. Obsahuje jen minimum tuku. 

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Hotovo za pár minut

    Výhodou kuskusu je velmi rychlá příprava. Nevaří se, stačí ho zalít vroucí vodou a nechat odstát. Kuskus do deseti minut nabobtná a můžete s ním kouzlit. Vhodný je jako příloha nebo základ do salátů, zapékaných jídel či nasladko jako moučník.


    „Při přípravě kuskusu je dobré přidat lžíci kvalitního oleje, třeba panenského olivového, dýňového nebo lněného. Právě proto, že se kuskus nemusí vařit, můžete použít i oleje, které jinak nevydrží vysoké teploty,“ doplňuje Moučka.

    Autor: iStock.com

  • 3.

    Jemná rajčatová polévka s celozrnným kuskusem

    POTŘEBUJETE: 400 g konzervovaných rajčat, 2 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 100 g celozrnného kuskusu, olivový olej, sůl, pepř.

     

    POSTUP: V hrnci na oleji osmahněte cibulku dozlatova, přidejte rajčata a za stálého míchání restujte 10 minut. Vše zalijte vývarem a nechte vařit na mírném ohni dalších 10 minut. Připravte si kuskus dle návodu. Hotový kuskus přidejte do polévky, dochuťte pepřem a solí a podávejte.

     

    TIP: Pro zjemnění můžete přidat zakysanou smetanu nebo čerstvě nasekanou bazalku.

    Recepty s kuskusem
    Autor: Zdravé potraviny Arax

  • 4.

    Kuskus s kuřecím masem na rozmarýnu s fazolkami

    POTŘEBUJETE:  200 g kuskusu medium, 100 g mražených fazolových lusků, 150 g kuřecích prsou, 100 ml vývaru, chilli omáčku, sůl, pepř, rozmarýn, olej.

     

    POSTUP: Kuskus připravte dle návodu. Na pánvi krátce orestujte kuřecí maso nakrájené na nudličky. Osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Vše podlijte vývarem a minimálně 10 minut poduste. Přidejte kuskus a vše ještě 3 minuty restujte. Zakápněte chilli omáčkou a podávejte.

    Recepty s kuskusem
    Autor: Zdravé potraviny Arax

  • 5.

    Kuskus nasladko s rozinkami a ořechy

    POTŘEBUJETE: 200 g kuskusu medium, 100 g rozinek, 100 g vašich oblíbených oříšků (výborná jsou lísková jádra), lžíci másla, med, citronovou šťávu.

     

    POSTUP: Kuskus uvařte dle návodu a na závěr přidejte lžíci másla. Oříšky opražte na sucho na pánvičce a potom je pomocí utěrky a paličky na maso rozdrobte. Rozinky namočte na půl hodiny do vody. Do kuskusu přidejte oříšky, rozinky a vše zakápněte citronovou šťávou. Doslaďte medem a můžete podávat jako snídani nebo sladký oběd. 

    Recepty s kuskusem
    Autor: Zdravé potraviny Arax

Dnešní horoskopy