18. říjen 2019
Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela

Předražená pažitka z obchodu? Tipy, jak ji levně pěstovat krok za krokem!

/
  • 28. února 2019 ● 06:00

    Viděli jste, kolik stojí pažitka v obchodech? Zkušeným zahradnicím se při pohledu na povadlé stonky ve vysušených květináčcích musejí protáčet panenky. Vždyť není nic jednoduššího, než si tohoto milého, pikantního a zdravého posla jara za pár kaček vypěstovat doma!

  • 1.

    Pozor na průvan

    Stačí vám květináček, trocha hlíny, semínka a voda. Během několika málo dní na vás vykouknou první tenké stonky a za čas můžete mít čerstvou bylinku kdykoli po ruce. Pěstování v přenosných nádobách není nijak složité. Pažitce stačí dostatek světla a pravidelná zálivka. Jediné, na co je třeba dávat pozor, je průvan. Pokud se vám nechce pažitku sít, poptejte se přátel, zda někomu již neraší na zahrádce. Stačí, když vám kousek této trvalky, která už jistě ze země vystrkuje růžky, odkopne.

  • 2.

    Jak ji sít?

    *Sáček semínek vás vyjde na cca 13 korun a mohli byste s ním osít asi 10m2 plochy. Vám bude tedy stačit pár špetek a zbytek schováte na další jaro.

     

    *Připravíte si květináček nebo truhlík a do něj dáte substrát, ideálně hlinitopísčitý s vyšším obsahem vápníku.


    *Vytvoříte mělkou jamku a do ní vložíte několik semen. Další jamku uděláte cca 5cm dál. Půdu lehce přitlačíte a zalijete.

     

    *Květináč umístíte na světlé místo a hlídáte, aby půda nevyschla. Když se pažitka pořádne rozroste, budete ji během léta přihnojovat, ideálně jednou za 14 dní.

  • 3.

    Co umí šnytlík

    Pažitku používáme nejčastěji ve studené kuchyni. Ideální na pažitce však není jen její pikantní chuť a nádherná zelená barva, ale léčivé účinky, které v sobě skrývá.Víte, co umí pažitka?

     

    *Chrání trávicí trakt a dýchací soustavu před civilizačními chorobami


    *Podporuje obranyschopnost, snižuje hladinu cholesterolu

     

    *Má antiseptické účinky, působí proti lupénce, pásovým oparům


    *Likviduje střevní parazity, houby i kvasinky

  • 4.

    Rady od zahrádkáře

    Pažitku nikdy neřežeme moc blízko zeminy, aby neusychala, ideální je cca 5 cm od země.

     

    Pokud chceme uchovat pažitku v lednici, vložíme ji do vlkého ubrousku a ve spodní části vydrží několik dní.

     

    Kupovaná pažitka v supermarketech je určená především k okamžité spotřebě. Její kořenový bal je chudý a brzy se vyčerpá. Pokud  chcete mít pažitku po celý rok, kupujte sadbu v zahradnictví.

  • 5.

    Šnytlík, nebo pažitka?

    Pažitka vznikla ze starého slovanského slovesa požít – tedy posekat. Nakrátko posekaná hustá tráva také pažitku připomíná. Šnytlík je odvozeninou německých slov Schnittlauch a Shnittling.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy