Sladký Valentýn: Zamlsejte si romanticky
-
Sbíhají se vám sliny?
Valentýn je prostě sladký svátek. Pokud si ho kromě políbení osladit i něčím jiným, přinášíme ty nejzamilovanější recepty na zákusky.
- 1.
Piškotové pusinky
...Autor: VitanaBudete potřebovat:
⅓ hrnku hladké mouky
⅓ hrnku krystalového cukru
1 sáček Cukru s mandlovou příchutí
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
na zdobení:
Hamé Malinový Jam na potření
200 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr na posypání
- Troubu předehřejte na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a pocukrujte.
- Z bílků vyšlehejte sníh, po troškách přidejte krystalový cukr a Cukr s mandlovou příchutí Vitana. Vmíchejte žloutky a po lžících mouku.
- Po lžičkách rozdělte těsto na připravený plech a nechte dostatečné rozestupy, aby se piškoty nespekly.
- Dejte na 7–8 minut do trouby a nechte vychladnout.
- Ze smetany vyšlehejte šlehačku a dejte ji do zdobičky. Z vychladlých piškotů vytvořte zhruba stejně velké dvojice. Z každé dvojice pak spodní část potřete džemem, navrstvěte zdobičkou šlehačku, přiklopte horní částí a pocukrujte.
- 2.
Valentýnský dort s višňovým džemem
Sbíhají se vám sliny?Autor: VitanaBudete potřebovat:
4 vejce
4 lžíce vody
200 g cukru
85 g polohrubé mouky + na posypání
85 g škrobové moučky
½ Kypřicího prášku s vinným kamenem
1 lžíce instantní kávy
1 lžíce másla
na ozdobu:
260 g Hamé Extra Jamu višeň
½ hrnku vypeckovaných višní
500 ml smetany ke šlehání
lžíce strouhané čokolády
moučkový cukr na posypání
- Vejce s vodou a cukrem ušlehejte dohladka. V jiné míse smíchejte mouku, škrobovou moučku a kypřicí prášek a postupně vmíchejte do vaječné směsi. Nakonec přidejte lžíci instantní kávy.
- Těsto vlijte do máslem pomazané a moukou vysypané dortové formy a dejte péct do trouby předehřáté na 175 stupňů (cca 20–30 minut).
- Vychladlý korpus podélně rozkrojte na dvě poloviny.
- Spodní část pomažte višňovým džemem a ozdobte šlehačkou, přiklopte druhou polovinou korpusu, ozdobte šlehačkou a vypeckovanými višněmi a posypte strouhanou čokoládou a moučkovým cukrem.
- 3.
Zamilovaný koláč
...Autor: VitanaBudete potřebovat:
320 g hladké mouky
225 g másla
35 g cukru
5 g soli
2 vejce
3–4 lžíce ledové vody
350 g višňového jamu
- Ve velké míse smíchejte mouku s 30 g cukru a solí. Přidejte rozkvedlané vejce a promíchejte. Přidejte ledovou vodu, máslo nastrouhejte na struhadle a rychle zapracujte, aby se nerozteklo.
- Těsto rozdělte na dva díly. Každý zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Připravte si formu na koláč (20–23 cm). Vál posypte trochou mouky a první díl těsta rozválejte do placky tak, aby mělo průměr zhruba 30 cm.
- Rozválené těsto dejte do formy a rozprostřete do krajů. Těsto, které přebývá, odkrojte. Dno propíchejte vidličkou, aby se nikde nevypouklo.
- Na připravený základ rovnoměrně rozprostřete džem Hamé Extra Jamu višeň.
- Druhý díl těsta rozválejte na stejnou tloušťku jako první a pomocí vykrajovátek vykrojte různě velká srdíčka, kterými dozdobte koláč.
- Rozkvedlejte zbylé vejce a přidejte do něj 5 g cukru. Mašlovačkou potřete koláč a dejte na 15 minut do trouby. Poté alobalem přikryjte okraj koláče, snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 15 minut. Nechte vychladnout a podávejte.