16. červenec 2020
Svátek slaví Luboš, zítra Martina

Sladký Valentýn: Zamlsejte si romanticky

/
  • Sbíhají se vám sliny?
    Sbíhají se vám sliny? (Vitana)
    13. února 2019 ● 13:17

    Valentýn je prostě sladký svátek.  Pokud si ho kromě políbení osladit i něčím jiným, přinášíme ty nejzamilovanější recepty na zákusky. 

  • 1.

    Piškotové pusinky

    ...

    Budete potřebovat: 

    ⅓ hrnku hladké mouky

    ⅓ hrnku krystalového cukru

    1 sáček  Cukru s mandlovou příchutí

    3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)

     

    na zdobení:

    Hamé Malinový Jam na potření

    200 ml smetany ke šlehání

    moučkový cukr na posypání

     

    1. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a pocukrujte.
    2. Z bílků vyšlehejte sníh, po troškách přidejte krystalový cukr a Cukr s mandlovou příchutí Vitana. Vmíchejte žloutky a po lžících mouku.
    3. Po lžičkách rozdělte těsto na připravený plech a nechte dostatečné rozestupy, aby se piškoty nespekly.
    4. Dejte na 7–8 minut do trouby a nechte vychladnout.
    5. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a dejte ji do zdobičky. Z vychladlých piškotů vytvořte zhruba stejně velké dvojice. Z každé dvojice pak spodní část potřete džemem, navrstvěte zdobičkou šlehačku, přiklopte horní částí a pocukrujte.

  • 2.

    Valentýnský dort s višňovým džemem

    Sbíhají se vám sliny?

    Budete potřebovat: 

    4 vejce

    4 lžíce vody

    200 g cukru

    85 g polohrubé mouky + na posypání

    85 g škrobové moučky

    ½ Kypřicího prášku s vinným kamenem

    1 lžíce instantní kávy

    1 lžíce másla

     

    na ozdobu:

    260 g Hamé Extra Jamu višeň

    ½ hrnku vypeckovaných višní 

    500 ml smetany ke šlehání

    lžíce strouhané čokolády

    moučkový cukr na posypání

     

    1. Vejce s vodou a cukrem ušlehejte dohladka. V jiné míse smíchejte mouku, škrobovou moučku a kypřicí prášek a postupně vmíchejte do vaječné směsi. Nakonec přidejte lžíci instantní kávy.
    2. Těsto vlijte do máslem pomazané a moukou vysypané dortové formy a dejte péct do trouby předehřáté na 175 stupňů (cca 20–30 minut).
    3. Vychladlý korpus podélně rozkrojte na dvě poloviny.
    4. Spodní část pomažte višňovým džemem a ozdobte šlehačkou, přiklopte druhou polovinou korpusu, ozdobte šlehačkou a vypeckovanými višněmi a posypte strouhanou čokoládou a moučkovým cukrem.

     

  • 3.

    Zamilovaný koláč

    ...

    Budete potřebovat: 

    320 g hladké mouky

    225 g másla

    35 g cukru

    5 g soli

    2 vejce

    3–4 lžíce ledové vody

    350 g višňového jamu

     

     

    1. Ve velké míse smíchejte mouku s 30 g cukru a solí. Přidejte rozkvedlané vejce a promíchejte. Přidejte ledovou vodu, máslo nastrouhejte na struhadle a rychle zapracujte, aby se nerozteklo.
    2. Těsto rozdělte na dva díly. Každý zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
    3. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Připravte si formu na koláč (20–23 cm). Vál posypte trochou mouky a první díl těsta rozválejte do placky tak, aby mělo průměr zhruba 30 cm.
    4. Rozválené těsto dejte do formy a rozprostřete do krajů. Těsto, které přebývá, odkrojte. Dno propíchejte vidličkou, aby se nikde nevypouklo.
    5. Na připravený základ rovnoměrně rozprostřete džem  Hamé Extra Jamu višeň.
    6. Druhý díl těsta rozválejte na stejnou tloušťku jako první a pomocí vykrajovátek vykrojte různě velká srdíčka, kterými dozdobte koláč.
    7. Rozkvedlejte zbylé vejce a přidejte do něj 5 g cukru. Mašlovačkou potřete koláč a dejte na 15 minut do trouby. Poté alobalem přikryjte okraj koláče, snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 15 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy