11. prosinec 2019
Svátek slaví Dana, zítra Simona

Vypečené masíčko i nakládaný hermelín: Oblíbené recepty Vinkláře, Haničince i Růžka

/
  • 18. listopadu 2018 ● 08:00

    Kdybyste zavítali na návštěvu k legendárním hereckým hvězdám, co by vám asi uvařily? Třeba nakládaný hermelín jako Martin Růžek, segedín, který chutnal Josefu Vinklářovi nebo medailonky s brusinkami, jak je připravoval Vlastimil Brodský. Na oběd k nim už dnes bohužel přijít nemůžeme, jejich recepty ale přesto můžete vyzkoušet.

  • 1.

    Poctivý segedín Josefa Vinkláře (†76)

    Kariéru odstartoval těsně po válce, kdy začal hrát v Divadle satiry a Divadle V+W a objevil se v malé roli ve filmu Nezbedný bakalář. Nejprve hrál milovníky, později přešel k charakterním postavám jak na divadle a ve filmu, tak i v televizi. K divácky nejúspěšnějším rolím patří inspektor Bouše ze seriálu Hříšní lidé Města pražského, a hlavně role nesympatického doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města. O jeho působení v kuchyni se vyprávějí legendy, prý uměl dokonale českou klasiku, jako moravského vrabce, knedlíky, klasický i segedínský guláš.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 800 g vepřové plece ❖ 400 g vepřového bůčku ❖ 120 g sádla ❖ 300 g cibule ❖ 4 bobkové listy ❖ 6 lžic mleté sladké papriky ❖ 800 g kysaného zelí ❖ kmín ❖ sůl ❖ mletý pepř ❖ 1 syrovou bramboru ❖ vinný ocet ❖ 200 ml smetany ke šlehání.

     

    Postup: Obě masa nakrájíme na stejnoměrné kostky, osolíme a opepříme. Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli dohněda, přidáme bobkový list, maso a důkladně opečeme. Poté vmícháme papriku a krátce osmahneme, zalijeme asi litrem vody, zamícháme a dusíme zvolna pod pokličkou doměkka. Přidáme pokrájené zelí, najemno nastrouhanou bramboru, povaříme 10 minut, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme octem a solí.

     

     

  • 2.

    Nakládaný hermelín Martina Růžka (†77)

    Původně studoval lesní inženýrství, po uzavření vysokých škol nacisty se ale věnoval ochotnickému divadlu. Po válce už u herectví zůstal, přičemž zprvu hrál na divadle hlavně komické role. Ve filmu debutoval v roce 1949 snímkem Dýmka míru, první výraznou rolí však byl páter Koniáš ve filmové adaptaci Jiráskova Temna, která mu otevřela dveře k výrazným kladným i záporným charakterům. Mnoho příležitostí mu dala i televize, vzpomeňme například na seriály F. L. Věk nebo Doktor z vejminku. Pokud jde o jídlo, Růžek byl vyhlášený gurmán, který si potrpěl na kvalitu.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 5 hermelínů ❖ 15 kuliček jalovce ❖ 5 stroužků česneku ❖ 5 kuliček celého pepře ❖ 3 velké cibule ❖ 2 bobkové listy ❖ 1 lžíci tymiánu ❖ 1 lžíci rozmarýnu ❖ 1 lžičku mleté sladké papriky ❖ feferonky ❖ olej.

     

    Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Hermelín nakrájíme na kousky, které vrstvíme do sklenice. Každou vrstvu posypeme kořením, proložíme kolečky cibule a prolijeme olejem. Podle chuti přidáme i feferonky. Sýr necháme odležet nejméně tři dny.

  • 3.

    Plněná vepřová kapsa Laďky Kozderkové (†37)

    Ohromný talent jak herecký, tak pěvecký, to byla Laďka Kozderková už od dětství. Po studiích na konzervatoři zpívala s orchestry Gustava Broma a Karla Krautgartnera, pak vystupovala v Divadle Rokoko a v Hudebním divadle Karlín. Každou roli hrála jako o život, a tak ji udělala nezapomenutelnou. Vzpomeňme na snímky Čekání na déšť, Lásky mezi kapkami deště, Trhák nebo Když rozvod, tak rozvod. Stejně energická jako na jevišti a před kamerou byla i v soukromí, tedy i v kuchyni, proto každý její výtvor stál za to. Bohužel v listopadu 1986 podlehla v pouhých 37 letech rakovině.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 600 g vepřové kýty ❖ 200 ml masového vývaru ❖ 150 g anglické slaniny ❖ 120 sterilovaného hrášku ❖ 120 g sterilované karotky ❖ 3 vejce ❖ sůl ❖ mletý pepř ❖ olej.

     

    Postup: Maso rozřízneme na plát, který naklepeme, osolíme a opepříme. Hrášek a mrkev scedíme, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, promícháme v misce, rozklepneme vejce a znovu promícháme. Směs naneseme na polovinu plát masa a druhou přiklopíme. Spíchneme jehlami, na rozpáleném oleji orestujeme z obou stran a přendáme i s výpekem do pekáče. Zalijeme polovinou vývaru a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Za častého přelévání výpekem a podlévání vývarem pečeme asi 40 minut, nakrájíme a podáváme s bramborovou přílohou.

  • 4.

    Medilonky s brusinkovou omáčkou Vlastimila Brodského (†81)

    Začínal jako tanečník, když si při studiích na gymnáziu přivydělával v nočních barech jako stepař. Nakonec ho ale zlákalo divadlo, s kterým začal už během války. První film natočil už v roce 1937, kdy se objevil ve Fričově snímku Svět patří nám. Po válce si na příležitosti musel chvíli počkat, pak ale jeho hvězda stoupala a objevil se ve filmech, které se navždy zapsaly do naší filmové historie – Poslušně hlásím, Až přijde kocour, Ostře sledované vlaky, Všichni dobří rodáci, Světáci… Také v televizi měl spoustu krásných rolí, hodně hrál i pro děti. Otáčet se ale uměl i v kuchyni, nejraději připravoval masité pokrmy…

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 600 g vepřové panenky ❖ 1 větší cibuli ❖ 200 ml červeného vína ❖ 200 g brusinkového kompotu ❖ 1 lžičku oleje ❖ 1 lžičku másla ❖ sůl ❖ mletý pepř ❖ 100 ml smetany ke šlehání.

     

    Postup: Maso očistíme a nakrájíme na medailonky. Osolíme, opepříme, necháme 10 – 15 minut odležet. Na pánev dáme lžičku oleje a lžičku másla, medailonky opečeme z obou stran a vyjmeme mimo pánev na talíř, přiklopíme pokličkou. Do výpeku nasypeme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova. Zalijeme vínem, necháme vyvařit. Přidáme brusinky, vrátíme maso zpět do výpeku, prohřejeme. Když maso pustí šťávu, přidáme smetanu, necháme provařit a podáváme s rýží nebo bramborovou přílohou.

     

  • 5.

    Pečené jehněčí kotlety Petra Haničince (†77)

    Na přání rodičů sice studoval učitelský ústav a posléze gymnázium, herectví ho ale lákalo odjakživa, takže ze studií zběhl na konzervatoř. Po absolvování hrál v divadle v Pardubicích, pak už vedly jeho kroky do Prahy. Na stříbrném plátně debutoval jako vojín v Kachlyňově snímku Ztracená stopa, z dalších filmů připomeňme například detektivku Poklad byzantského kupce. Nejvíce příležitostí měl ale v televizi, kde hrál v řadě filmů, inscenací i seriálů jako Dobrá voda nebo Cirkus Humberto. Stejně jako byl skvělý herec, byl i velký gurmán, který uměl i jídlo skvěle připravit. Tento recept prý byl jeho majstrštyk.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 600 g menších jehněčích kotlet ❖ 100 g oliv bez pecek ❖ 3 větší rajčata ❖ 1 stroužek česneku ❖ 1 svazek jarní cibulky ❖ 1 hrst nasekaných bylinek ❖ olivový olej ❖ sůl ❖ mletý pepř ❖ hladkou mouku ❖ 1 limetku.

     

    Postup: Z nasekaných bylinek, oleje, soli, pepře a prolisovaného česneku připravíme marinádu, kterou potřeme kuchyňsky upravené kotlety. Rajčata spaříme vroucí vodou, rychle zchladíme, oloupeme a nakrájíme na proužky. Cibulku a olivy rovněž pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej, cibulku na něm opečeme, přidáme rajčata, olivy a orestujeme. Pak sejmeme z ohně, dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou. Kotlety obalíme v mouce, opečeme na pánvi nebo na grilu a obložíme zeleninovou směsí.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy