Koláče nemusí být jen sladké: Upečte květákový, bramborový nebo podzimní se semínky

/
  • Vyzkoušejte slané koláče, budete se olizovat!
    5. října 2018 ● 15:37

    Když se řekne koláč, každému se vybaví meruňkový, švestkový, makový, tvarohový… jenže koláče nemusí být jen sladké. Máme pro vás tři recepty na tři slané. Mohou být výbornou svačinkou i večeří stejně jako netradičním pohoštěním pro návštěvu.

  • 1.

    Květákový koláč

    Potřebujete na těsto: 300 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml olivového oleje, 30 ml vlažné vody, sůl

    Na náplň: 1 středně velký květák, 4 vejce, 40 g najemno nastrouhaného parmezánu, 200 ml sójové smetany na vaření, olivový olej, 2 snítky rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mletého muškátového květu

    Postup:  Do mísy kuchyňského robotu nasypete všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto.

    *Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

    *Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte na plech vyložený pečícím papírem.

    *Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl.

    *Jakmile je květák upečený, vyndejte ho z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy o průměru 28 cm.

    *Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut.

    *Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí.

    *Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut, podávejte teplý.

    Květákový koláč
    Autor: blog.kitchenaid.cz

  • 2.

    Pastýřský koláč

    Potřebujete na směs: 600 g hovězího masa, 1 cibuli, nakrájenou na drobno, 2 mrkve na malé kousky, 4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky, trochu hladké mouky na poprášení masa, olivový olej, sůl, pepř, pár kapek worcestrové omáčky, lžíce rajského protlaku, 250 ml hovězího vývaru, lžíce drcených rozmarýnových lístků, 1/2 lžíce tymiánových lístků

    Na bramborovou kaši: 900 g brambor, 80 ml smetany, 80 g másla, 1 žloutek

    Postup: Ve větším hrnci uvařte oloupané brambory nakrájené na menší kousky.

    *Do hrnce se silným dnem nalijte trochu olivového oleje, orestujte cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky.

    *Jakmile získá zlatavou barvu, přidejte česnek a mleté hovězí maso. Lehce osolte a opepřete a restujte další tři minuty. Poté směs zaprašte moukou a znovu promíchejte.

    *Pomalu přilévejte vývar, vmíchejte lžíci protlaku, přidejte bylinky a pár kapek worcestrové omáčky.

    * Nechte ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promíchejte, aby se směs nepřipálila. Naposledy ochutnejte a případně dochuťte.

    *Hotovou směs nalijte do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřete pomocí silikonové stěrky.

    *Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Slijte vodu z brambor, vsypte je do mísy kuchyňského robotou, přidejte smetanu a máslo, a pomocí šlehací metly v robotu vytvořte hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidejte žloutek.

    *Kaši navrstvěte na masovou směs, vložte do trouby a nechte zapékat asi 25 – 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý.

    Pastýřský koláč
    Autor: blog.kitchenaid.cz

  • 3.

    Podzimní semínkový koláč

    Potřebujete na těsto: 300 g špaldové mouky, 20 g droždí (1/2 kostičky), 3 až 4 lžíce oleje, 1 zarovnaná lžička soli, 200 ml mléka (přiléváme postupně podle hustoty těsta), 1 lžičku zakysané smetany

    Na náplň: 180 g anglické slaniny, žampiony (nemusí být), malou cibuli a kousek jarní cibulky (nakrájené nadrobno), zbytek smetany, 2 sušená rajčata (dle chuti), 100 g parmazánu, sůl, pepř, žloutek na potření, semínka a koření na posypání

    Postup: Nejdříve si připravte těsto. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj kvasnice.

    * Zalijte 2 až 3 lžícemi vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Přilijte olej, mléko, přidejte sůl a smetanu a pomocí hnětacího háku vypracujte vláčné těsto.

    * Nechejte v teple kynout, a mezitím si připravte náplň. Na pánvičce orestujte anglickou slaninu, přidejte žampiony nakrájené na plátky, cibuli s jarní cibulkou, sušená rajčata nakrájené na menší kousky, zalijte smetanou a zamíchejte.

    *Po odstavení z plotny opatrně vmíchejte také nastrouhaný parmazán. Osolte a opepřete.

    *Troubu vyhřejte na 200 stupňů. Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte kulatou placku.

    *První přesuňte do zapékacího talíře nebo nádoby, kterou jste vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem. Navrstvěte náplň a rozetřete po celé placce (nechejte asi 1 cm okraje volný). Těsto s náplní pak přikryjte druhou plackou.

    *Doprostřed kruhu položte skleničku dnem vzhůru (kulatý obtisk skelničky bude tvořit střed) zbytek těsta od středu nakrojte nožem na 16 dílů.

    *Každý nařezaný kousek těsta následně třikrát otočte, vzniknou jakoby paprsky. Na závěr sklenici opatrně sundejte.

    *Potřete žloutkem, a posypejte semínky či kořením. Vložte do trouby a pečte asi 25 až 30 min., dokud není koláč zlatohnědý.

    Zdroj: blog.kitchenaid.cz

    Podzimní semínkový koláč
    Autor: blog.kitchenaid.cz

Dnešní horoskopy