Čokoláda měla svátek! 3 báječné recepty na zákusky, které se vám rozplynou na jazyku
-
Milujeme ji snad všichni a tak není divu, že i čokoláda má svůj mezinárodní den. Ten byl ve čtvrtek 13. září a my pro vás máme tři báječné čokorecepty, se kterými uchvátíte nejen děti.
- 1.
Domácí donuty s čokoládovou a jahodovou polevou
Potřebujete na těsto: 150 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, ¼ lžička muškátového oříšku, 60 ml mléka, 60 ml jogurtu, 1 vejce, 30 g másla, 1 a ½ lžičky vanilkové esence
Potřebujete na polevu: hrst jahod, 4 lžíce práškového cukru, 100 g čokolády, 4 lžíce cukru, 1 a ½ dcl mléka
Postup: Za pomocí šlehače smícháme v misce všechny suché ingredience a postupně přidáváme ingredience tekuté. *Míchejte, dokud vám nevznikne jednolitá hladká konzistence. Hotovým těstem naplňte sáček a pomocí jeho vytvořte úhledné kroužky podle prohloubení ve formě na donuty.
*Pro zvýraznění chuti vytřeme formu máslem. Donuty tak budou mít jemnější chuť.
*Pečte ve vyhřáté troubě na 180° cca 25 minut. Po vytáhnutí z trouby nechejte chvilku vychladnout a ozdobte podle chuti. *Pokud si chcete donuty ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem tak, aby vám vznikla hladká tekutá poleva.
*Na čokoládovou polevu rozehřejte mléko. Až začne vřít, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
*Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a ozdobit podle fantazie různými druhy posypků.
- 2.
Ledové čokoládové kokosky
Potřebujete (12 kusů): 200 g strouhaného kokosu, 3 lžíce kokosového oleje, 150 až 200 ml kokosového mléka, stévie (podle chuti)
Postup: Do food procesoru nasypte strouhaný kokos, přidejte lžíci kokosového oleje a postupně všechno rozmixujte.
*V průběhu mixování přilévejte kokosové mléko, dokud se nevytvoří jemná hmota.
*Kokosovou hmotu vtlačte do připravených silikonových formiček (například na muffiny). V hrnci rozehřejte 2-3 lžíce kokosového oleje, přidejte kakao, stévii a všechno případně promíchejte.
*Rozpuštěnou čokoládu nalijte opatrně na vrch kokosové hmoty. Formičky nechte ztuhnout v mrazáku.
*Až dostanete chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, jednoduše sáhnete do mrazáku.
- 3.
Čokoládové šuhajdy a piškotové kuličky
Potřebujete na šuhajdy – čokoládové košíčky s náplní: 3 čokolády na vaření, 120 g másla
Na náplň: 200 g vlašských ořechů, 3 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr, 1 dcl rumu, 150 g pražského rumu
Postup: Nejdřív si připravte náplň. Spolu s ořechy přiveďte mléko do varu, následně přidejte další ingredience.
*Dobře promíchejte a nechte bokem odstát.
*Nad parou rozpusťte čokoládu s tukem.
*Papírové košíčky nejdřív vytřete čokoládou, přidejte lžíci náplně, a potom znovu přelijte čokoládu.
*Šuhajdy potřebují několik hodin na ztuhnutí.
Potřebujete na piškotové kuličky: 250 g piškot, 70 g mletých vlašských ořechů, 100 g práškového cukru, 1 dcl vody, 1 lžíce kakaa, 50 g másla, ½ dcl rumu
Postup: Piškoty rozdrťte anebo rozmělněte na jemný prášek. *Rozpusťte máslo, přilijte k piškotům spolu s ostatními surovinami. Dobře promíchejte.
*Až budete mít hmotu hotovu, vytvořte kuličky, které obalíte v nasekaných ořechách.
Další recept najdete na blog.kitchenaid.cz