Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Milujete med? 5 mýtů a pravd o sladkém elixíru zdraví

/
  • Milujete med? 5 mýtů a pravd o sladkém elixíru zdraví
    30. srpna 2018 ● 11:04

    Med – surovina, která letos bude možná vyvažována zlatem. Včelaři upozorňují, že sezona nebyla dobrá a medu bude málo. Máme pro vás proto 5 mýtů, které o této potravině kolují.

  • 1.

    Mýtus: Zkrystalizovaný med už není kvalitní

    Pravda: Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ říká včelař Milan Špaček.

    Milujete med? 5 mýtů a pravd o sladkém elixíru zdraví
    Autor: archiv

  • 2.

    Mýtus: Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit

    Pravda: Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete pak med buď šetrně „ztekutit“ zahřátím do 45 °C, nebo ho napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně tak 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

    Milujete med? 5 mýtů a pravd o sladkém elixíru zdraví
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Mýtus: Med nepotřebuje speciální skladování

    Pravda: Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy. Sklenice proto musí být vždy dobře uzavřená.

    Milujete med? 5 mýtů a pravd o sladkém elixíru zdraví
    Autor: istock.com

  • 4.

    Mýtus: Med se nemůže zkazit

    Pravda: Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit. Med proto kupujte buď od ověřených včelařů, nebo sáhněte v obchodech po těch produktech, které prošly přísnou kontrolou složení. Ta spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.

    Milujete med? 5 mýtů a pravd o sladkém elixíru zdraví
    Autor: iStock

  • 5.

    Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí vitamíny

    Pravda: Běžně připravený čaj má teplotu 80 až 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek.

    Zdroj: Medokomerc

    Milujete med? 5 mýtů a pravd o sladkém elixíru zdraví
    Autor: scom, archiv

Témata

med mýty jídlo

Dnešní horoskopy