16. listopad 2018
Svátek slaví Otmar, zítra je Den boje za svobodu a demokracii / Mahulena

9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!

/
  • 9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!
    26. června 2018 ● 11:37
     

    Patrně nejstarší řecký sýr feta, na němž si obyvatelé Řecka pochutnávali už ve starověku, se stal nepostradatelnou surovinou středomořské kuchyně. Velmi oblíbený je i u nás, připravili jsme několik zajímavostí, která jste o něm možná nevěděli.

  • 1.

    Feta je pouze z Řecka

    Originální řecký sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin).

    Feta se vyrábí z kozího a ovčího mléka.

  • 2.

    Není z kravského mléka

    Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. „Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket,“ říká odbornice Jana Nyklová.

    Feta se vyrábí z kozího a ovčího mléka.

  • 3.

    Solný roztok kvůli konzervaci

    Ukládání sýru feta do solného nálevu bylo v minulosti pragmatickým krokem, jak sýr konzervovat a prodloužit jeho datum spotřeby. Zrání sýra probíhá zpravidla více jak dva měsíce, během nichž do sebe sýr absorbuje sůl.

    9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!

  • 4.

    Nežloutne

    Pro sýr je také typická bělost, kozí a ovčí sýr totiž nikdy nezežloutne. U náhražkových sýrů z kravského mléka bývá sýr uměle bělen, protože kravské mléko má vyšší obsah karotenu.

    9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!

  • 5.

    Uchovávejte ho v nálevu

    Feta se řadí mezi čerstvé sýry, proto bychom ji měli po otevření sníst do pár dní. Během doby co je původní obal načatý, uchovávejme sýr v původním slaném nálevu. Ten udrží její správnou chuť i vlhkost.

    9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!

  • 6.

    Pozor na bakterie

    Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Sýr je nutné uchovávat v ledničce a dodržovat pokyny pro spotřebitele uvedené na obalu.

    9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!
    Autor: Dodoni

  • 7.

    Pro studenou i teplou kuchyni

    Feta sýr s řeckými kořeny je nesmírně variabilní a najde uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni.  Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou, či s masem. „Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování, nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak fetu zkuste naložit do oleje,“ radí Nyklová.

    9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!
    Autor: Dodoni

  • 8.

    Je dobře stravitelná

    Feta je navíc velmi zdravý sýr. „Protože není vyráběna z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná a lidé citliví na laktózu ji mnohem lépe snášejí. Feta je navíc oceňována pro obsah probiotik, které přispívají k dobrému fungování střev,“dodává Jana Nyklová.

    9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!

  • 9.

    Působí na mozek i sex

    Významný je i obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D. Obsažená esenciální aminokyselina Histidin v kombinaci s vitamínem B6 podporuje trávení, ale zvyšuje i mozkové či sexuální výkony.  

    9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!

     

1080p 720p 360p
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy