9 pravd, které jste o sýru feta určitě nevěděli: Je to afrodiziakum a navíc zdravé!
-
Patrně nejstarší řecký sýr feta, na němž si obyvatelé Řecka pochutnávali už ve starověku, se stal nepostradatelnou surovinou středomořské kuchyně. Velmi oblíbený je i u nás, připravili jsme několik zajímavostí, která jste o něm možná nevěděli.
- 1.
Feta je pouze z Řecka
Originální řecký sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin).
- 2.
Není z kravského mléka
Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. „Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket,“ říká odbornice Jana Nyklová.
- 3.
Solný roztok kvůli konzervaci
Ukládání sýru feta do solného nálevu bylo v minulosti pragmatickým krokem, jak sýr konzervovat a prodloužit jeho datum spotřeby. Zrání sýra probíhá zpravidla více jak dva měsíce, během nichž do sebe sýr absorbuje sůl.
- 4.
Nežloutne
Pro sýr je také typická bělost, kozí a ovčí sýr totiž nikdy nezežloutne. U náhražkových sýrů z kravského mléka bývá sýr uměle bělen, protože kravské mléko má vyšší obsah karotenu.
- 5.
Uchovávejte ho v nálevu
Feta se řadí mezi čerstvé sýry, proto bychom ji měli po otevření sníst do pár dní. Během doby co je původní obal načatý, uchovávejme sýr v původním slaném nálevu. Ten udrží její správnou chuť i vlhkost.
- 6.
Pozor na bakterie
Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Sýr je nutné uchovávat v ledničce a dodržovat pokyny pro spotřebitele uvedené na obalu.
- 7.
Pro studenou i teplou kuchyni
Feta sýr s řeckými kořeny je nesmírně variabilní a najde uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou, či s masem. „Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování, nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak fetu zkuste naložit do oleje,“ radí Nyklová.
- 8.
Je dobře stravitelná
Feta je navíc velmi zdravý sýr. „Protože není vyráběna z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná a lidé citliví na laktózu ji mnohem lépe snášejí. Feta je navíc oceňována pro obsah probiotik, které přispívají k dobrému fungování střev,“dodává Jana Nyklová.
- 9.
Působí na mozek i sex
Významný je i obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D. Obsažená esenciální aminokyselina Histidin v kombinaci s vitamínem B6 podporuje trávení, ale zvyšuje i mozkové či sexuální výkony.