Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pojedete o prázdninách vodu? Pět rad, jak se chovat, abyste se z dovolené vrátili v pořádku

/
  • Sjíždění řek má svá pravidla.
    4. června 2018 ● 13:08

    Chystáte se o prázdninách sjíždět řeky? Není to jen tak, pohyb na vodě má svá pravidla. Přinášíme pět základních rad, jak se připravit na sjíždění řeky a co dělat, abyste se vyhnuli zbytečným rizikům.

     

  • 1.

    S alkoholem je to jako u auta

    Alkohol bývá častou příčinou neštěstí. Podle statistik 60 % utonulých osob v ČR sice umělo plavat, ale polovina z nich měla v krvi alkohol. Podle reprezentanta ve vodním slalomu Jiřího Prskavce k sobě alkohol a voda sice patří, ale je to až večerní záležitost k táboráku, kde má své místo. „V době plavby maximálně jedno pivo k obědu,“ říká.608858:full:true:true

  • 2.

    Pozor na nebezpečné jezy

    S jezy není radno si zahrávat. Těch nebezpečných je v Česku zhruba 150. Iniciativa Nebezpečné jezy na nich postupně instaluje varovné cedule, záchranné prostředky nebo kotevní prvky pro zásah hasičů. Vždy, když k nějakému jezu přijedete, zjistěte, co je pod ním. Pokud není bezpečně sjízdný nebo pokud je u něj varovná cedule, rozhodně ho nesjíždějte a loď přeneste. Pozor, i nenápadný malý jez může být díky svému vývařišti smrtelně nebezpečný.

    Sjíždění řek má svá pravidla.
    Autor: ČTK, Ondřej Požár, Martin Přibyl

  • 3.

    Místo křidélek rozhodně vestu

    Pokud na vodu berete děti, vyrazte vždy ve společnosti více dospělých se zkušenostmi pro případ záchrany. Nejen děti by měly být vybaveny vhodnou plovací vestou a helmou. U dětí je třeba zkontrolovat, že jsou vesta a helma pořádně utažené. Vesta by měla dítě nést nad hladinou a mírně tlačit na záda. I dítě, které vodu miluje a umí plavat, může při převrácení nebo vypadnutí z lodě zpanikařit a dostat se tak do ohrožení. Plovací křidélka a podobné hračky do rybníka na vodu nepatří.

    Sjíždění řek má svá pravidla.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Pojištění podle obtížnosti řeky

     „Pro rekreační verzi sportu stačí úrazové nebo běžné cestovní pojištění do zahraničí. Jde-li o náročnější, byť stále rekreační, výkony v cizině, třeba vyšší stupeň obtížnosti řeky, doporučuji sjednat k cestovnímu pojištění tarif pro nebezpečné sporty,“ říká odbornice Eva Svobodová. Pojistit se můžete i na konkrétní sport, např. rafting nebo canyoning.

    Sjíždění řek má svá pravidla.
    Autor: ČTK, Ondřej Požár, Martin Přibyl

  • 5.

    Nepřeceňujte se!

    Ať už jste zkušení vodáci, nebo pouze rekreační, vždy si celou akci dopředu naplánujte. Trasu volte přiměřený vaší úrovni a odpovídající vybavení. Pozornost věnujte také počasí a aktuálnímu stavu vody. Na rozvodněnou řeku by se pak měl vydat jen skutečně zkušený a správně vybavený vodák. Voda je živel a lidé jí snadno a velice často podceňují.

    Zdroj: Uniqa

    Víte, jak se na řece zdraví vodáci? No přece AHOJ!!!
    Autor: Vlaďka Hradská

Dnešní horoskopy