Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Naučte se snídat: 5 zlozvyků, které kradou energii a brání zhubnout

/
  • Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte snídat.
    20. dubna 2018 ● 10:14

    Chcete zhubnout? Tak rozhodněte nehladovte! Snížení váhy je totiž o pravidelné a vyvážené stravě. Poradíme vám, jak se zbavit snídaňových zlozvyků.

  • 1.

    Nesnídáme vůbec a to je chyba

    Odepřením snídaně si navozujeme únavu a nesoustředění. „Nasnídat se v klidu zvládneme za 15 minut, ale je důležité si čas udělat. Snídat bychom totiž měli do hodiny a půl po probuzení,“ říká odborník František Lomský, který vyvíjí snídaňové směsi. Tím, že ráno žaludek nezasytíme, budeme mít o to větší hlad a sníme vše, co nám přijde pod ruku. Právě nekontrolovatelný příjem vysoce energetických potravin je spouštěčem nadváhy.

    Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte snídat.
    Autor: istock.com

  • 2.

    Na koblihy a croissanty zapomeňte

    Snídaně by u žen měla tvořit necelou čtvrtinu našeho celodenního energetického příjmu, tedy zhruba 1600 až 2100 kJ (zhruba tedy až 500 kcal). V případě redukce váhy do 1500 kJ. Stejně důležité jako hlídání kJ je složení snídaně. „Obecně nevhodné k snídani je sladké pečivo jako koblihy, plněné sladké pečivo nebo croissanty. Takto pojatá snídaně na bázi tuků a cukrů má vysoký glykemický index. To znamená, že tělo cukr velmi rychle zpracuje a brzy po jídle budeme mít opět pocit hladu,“ vysvětluje Lomský.

    Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte snídat.
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Co vlastně snídat?

    Problémem tedy často je, že nevíme, jak by měla zdravá snídaně obecně vypadat. Zdravá snídaně by měla v sobě zahrnout bílkoviny, menší množství tuků, a zejména tzv. pomalu metabolizované sacharidy pro zasycení, které nám dodají energii a dostatek síly na celé dopoledne. Nesmíme také zapomenout na vlákninu, která pročišťuje střevní trakt a dodává pocit plnosti.

    Tip na zdravou snídani: Jeden plátek celozrnného pečiva, který obsahuje pomalé složené sacharidy, vlákninu a tuk s kvalitní šunkou, nebo vajíčkem (zdroj bílkovin) a čerstvou zeleninou (zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů). 

    Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte snídat.
    Autor: istock.com

  • 4.

    Není müsli jako müsli

    Zdravou, lehce stravitelnou a variabilní snídaní mohou být i různá müsli, snídaňové směsi a kaše. Zde však pozor na obsah cukrů a výši glykemického indexu. „Většina produktů obsahuje zbytečně vysoké množství »rychlých sacharidů«. Čím více cukrů a méně vlákniny, tím vyšší glykemický index a taková snídaně bude tělu dodávat nadbytečné kalorie a méně nás zasytí. Ideální pro zdravou snídani jsou cereální směsi, které se obejdou bez konzervantů, barviv, rafinovaných cukrů a obsahují ingredience v biokvalitě či ve stravitelnější formě jako například naklíčená ovesná zrna,“ vysvětluje Lomský.   

    Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte snídat.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Neodbývejte se

    Zažitým omylem je, že zdravá snídaně = chuťově nevalná snídaně. Existuje celá řada přísad, které nás chuťově nadchnou, jsou bohaté na živiny, zdravé, a díky jejich variabilnosti bude snídaně pokaždé jiná. „Přidaný cukr ve snídaňových směsích může být nahrazen banánovým práškem, moruší nebo lucumou. Snídaňovou směs můžeme ještě obohatit superpotravinami, které jsou bohaté na živiny nebo doplnit čerstvým sezónním ovocem. Získáme tak snadno stravitelnou a chutnou snídani s nízkým glykemickým indexem,“ uzavírá František Lomský.

    Zdroj: Iswari

    Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte snídat.
    Autor: Iswari

Dnešní horoskopy