Nestůjte celý víkend u plotny! 3 rychlé recepty ze surovin »co dům dal«
-
Konečně je venku takřka jaro, kdo by chtěl stát o víkendu u plotny? Jenže nějaký ten »žvanec« musí být připravený, i když se vrátíte z výletu. Máme pro vás tři tipy na rychlé a dobré jídlo, které navíc připravíte z toho, »co dům dal«.
- 1.
Šunková pomazánka
Pomazánka z šunky a másla je výbornou alternativou místo klasického chleba se šunkou. Navíc se dá kombinovat se zeleninou nebo různými klíčky, které dodají jídlu šmrnc. Pro tuto pomazánku použijte kvalitní šunku nebo mix uzenin vysoké kvality. Klíčem úspěchu je podíl masa v šunce. Čím vyšší, tím lepší, v opačném případě bude pomazánka řidší, a ne příliš výrazné chuti. Dob přípravy 15 minut.
Potřebujete na 4 až 6 porcí: 300 g šunky, 250 g pomazánkového másla, 100 g změklého másla, pepř, sůl, čerstvá řeřicha a klíčky červené řepy nebo zelenina dle chuti
Postup: Šunku pokrájejte na menší kusy a poté ji rozmixujte najemno.
*Máslo vyšlehejte do pěny a poté do něj vetřete pomazánkové máslo.
*Vmíchejte rozmixovanou šunku a vše dochuťte solí a pepřem.
*Podávejte na chlebu a ozdobte řeřichou a klíčky.
- 2.
Pečené plněné brambory
Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma snad každý. Plněné brambory můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou. Doba přípravy 90 min.
Potřebujete na 6 porcí: 6 větších brambor (nebo více menších), 200 g zakysané smetany, 100 g šunky, 150 g eidamu vcelku, 2 rajčata, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, olej
Postup: Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
*Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
*Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
*Do každé brambory vložte 1až 2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
*Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova.
*Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.
- 3.
Zapečený chléb s vejcem
I z obyčejného chleba se dá vykouzlit skvělá večeře. Chlebový sendvič plněný slaninou a sýrem, zapečený na grilu se zakysanou smetanou, ozdobený volským okem a pažitkou. No nezní to skvěle? Víte, jak poznáte vhodný chléb na přípravu této pochoutky? Správný chléb by měl po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka by měla po poklepání »zazvonit«. Doba přípravy 30 minut.
Potřebujete na dvě porce: 4 krajíce chleba, 1 lžíce kečupu, 2 vejce, 100 g slaniny, 100 g strouhaného sýra na náplň +
50 g strouhaného sýra do směsi na zapečení, 4 lžíce zakysané smetany, 50 g másla, sůl, pepř, pažitka
Postup: Chléb potřete kečupem, na něj poklaďte slaninu a sýr a poté přiklopte druhou částí potřenou máslem.
*Na pánvi opečte chleby z obou stran dozlatova a poté je položte na plech.
*V misce smíchejte zakysanou smetanu se strouhaným sýrem a lžičkou nasekané pažitky. Osolte a opepřete.
*Zakysanou smetanu navrstvěte na každý sendvič a poté plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C, nastavené na grilování.
*Chleby pečte dozlatova a poté je z trouby vyjměte.
*Vejce připravte jako volská oka a podávejte je na chlebech. Osolte a opepřete, ozdobte nasekanou pažitkou.
Zdroj: akademiekvality.cz