Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Drtí nás kruté mrazy! 3 způsoby, jak se ohřát: Sauna, jídlo a hodně vrstev

/
  • Mráz nás sevřel do svých kleští a drtí. Poradíme čtyři způsoby, jak se zahřát!
    27. února 2018 ● 09:45

    I přes den minus deset a o noci ani nemluvě! Mráz nás sevřel do svých kleští a drtí. Poradíme čtyři způsoby, jak se zahřát!

  • 1.

    Zajděte do sauny

    Sauna důkladně prohřeje celé tělo. Posiluje imunitu, preventivně působí proti alergiím, infekcím horních cest dýchacích, prohřívá klouby a vede k lepšímu prokrvení končetin. Navíc i povzbuzuje nervové a hormonální funkce, takže nám dodává lepší náladu. Správné saunování zahrnuje po pobytu v teple, který by neměl překročit u dospělého člověka zhruba 15 minut, i prudké ochlazení pod sprchou či v bazénku. Saunu bychom si měli dopřát alespoň jednou týdně.

    V sauně si prohřejete celé tělo.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Najezte se »zahřívacích« potravin

    Zlepšuje krevní oběh a udržuje nás v teple. Takový je zázvor. Kromě klasického čaje si ho můžete přidat třeba i do smoothie. Černý a kajenský pepř je bohatý na vitamin C a ulevuje od kašle a zvýšených teplot. Sladká skořice zvyšuje metabolickou aktivitu a také krevní oběh. K zahřívacím potravinám patří také losos nebo kuřecí maso. Největší grády má samozřejmě chilli paprička. Působí na krevní oběh, takže nás rychle zahřeje. Pomáhá při trávení a dokonce i proti rakovinnému bujení. Nesmíme zapomenout na klasiku, která zahřeje vždy – poctivý domácí vývar!

    Zázvorový čaj na zahřátí.
    Autor: iStock

  • 3.

    Dýchejte a vrstvěte

    Hluboké výdech – šest po sobě – a udrží vás v tepla až o polovinu více než při běžném vydechování. Oblékejte se jako cibulka! Stará a pravdivá rada našich babiček. Lépe více vrstev oblečení než jedna silná. Mokro je nepřítel. Takže vlhké rukavice, ponožky… rychle sundejte a vyměňte za náhradní. Nepodceňujte čepici. Nezakrytou hlavou uniká z těl nejvíce tepla.

    Mráz nás sevřel do svých kleští a drtí. Poradíme čtyři způsoby, jak se zahřát!
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy