Kaki, ovoce bohů: 6 způsobů, jak nám vylepší zdraví + 1 recept na ovocnou mňamku
-
Kaki je pro mnohé stále velkou neznámou. Přitom v naší kuchyni dokáže jen potěšit. A co víc! Je také vlemi zdravé pro náš organismus.
- 1.
Pomáhá proti rakovině
Oranžové ovoce kaki označovali staří Řekové jako plod bohů. Svým vysokým obsahem antioxidantů pomáhá v těle »krotit« volné radikály. Kromě mnoha další účinných látek najdete v tomto ovoci vitamíny A a C, které působí příznivě na naše celkové zdraví a pomáhají předcházet mnoha typům rakovinového bujení.
- 2.
Podporuje imunitu
Obsahuje zhruba 80% doporučené denní dávky vitaminu C. Tento vitamín podporuje produkci bílých krvinek, které jsou pro obranyschopnost zásadní. Zvlášť v chřipkovém období je proto dobré zařadit kaki do jídelníčku.
- 3.
Snižuje krevní tlak
Plody obsahují draslík, který příznivě ovlivňuje krevní tlak, a tím snižuje zátěž kardiovaskulárního systému. Kaki Persimon Bouquet navíc neobsahuje skoro žádný tuk a je plný vody, díky čemuž pomáhá vypláchnout z těla cholesterol.
- 4.
Pomáhá zažívání
Díky obsahu vitamínů B dostává váš trávící trakt do těla látky nezbytné k dobrému zažívání. Kromě vitamínů obsahuje i velké množství vlákniny, která je nezbytná pro práci střev a pomáhá správnému fungování střevní mikroflóry. Tato kombinace zabraňuje zácpě, dopomůže správnému vyměšování a je účinná v boji proti hemeroidům.
- 5.
Vylepšuje zrak
Vaše oči ocení nejenom mrkev, s níž kaki Persimon Bouquet sdílí stejnou barvu. Antioxidační látky obsažené v ovoci pomáhají podle studií v boji proti šedému zákalu či noční slepotě.
- 6.
Proti stárnutí
Kombinace vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších prvků se příznivě projeví i na procesu stárnutí. Kaki působí jako přírodní štít na předčasné vrásky, stres podepsaný ve tváři či svalovou slabost zapříčiněnou stářím.
- 7.
Vyzkoušejte: Fazolky s kaki
Potřebujete: 4 kaki Persimon Bouquet, 2 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce máku, 200 g fazolek, 150 g rukoly,100 g prosciutta
Postup: Z medu, oleje, citrónové šťávy a máku ušlehejte zálivku a dejte vychladit. Fazolky omyjte a krátce na zhruba 2 až 3 minuty spařte v osolené vodě, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte. Omyté kaki rozpulte a nakrájejte na tenčí plátky. Promíchejte s fazolkami, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.
Zdroj: www.nejkaki.cz