Je vám zima? Zahřejte tělo i mysl dobrým jídlem! 3 recepty na báječnou baštu
-
Za okny pořádně přituhuje, je na čase se něčím pěkně zahřát. A nemusí to být jen čaj s rumem. Vykouzlete pro rodinu menu ze zimních receptů, které zahřejí na těle i na duchu.
- 1.
Polévka z pečených rajčat a paprik
Potřebujete: 700 g pevných dobrých rajčat, 3 masité červené papriky, 1 cibule, šťáva z půlky citronu, 500 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 1 lžička balzamikového octa, dle chuti 1 lžíce třtinového cukru, malá hrst lístků čerstvého oregana
Postup: Troubu rozpalte na 230°C.
*Rajčata, papriky a cibuli očistěte a rozkrojte na poloviny. Pekáč vyložte pečicím papírem (ideálně i se spodní alobalovou vrstvou, ale zvládne to i samotný pečicí papír nebo alobal) a rozložte na něj zeleninu řezem nahoru.
*Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout.
*Pak vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout, abyste dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupněte slupky, půjde to snadno.
*Rajčata, papriky i cibuli přesypejte do hrnce, zalijte citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmíchejte olivový olej.
*Podle potřeby osolte a opepřete a vařte asi 20 minut. *Rozmixujte na hladký krém. Přidejte balzamikový ocet a lístky oregana (několik si nechte na ozdobu), ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru.
*Přiveďte znovu k varu a podávejte ozdobené lístky oregana.
*Přikusujte rozpečené bagety potřené olivovým olejem nebo česnekem.
- 2.
Vinná klobása s cibuládou a bramborovým salátem
Potřebujete: 1 lžíce olivového oleje, 4 červené cibule, 3 lžíce třtinového cukru, 1,5 dcl červeného vína, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl a pepř, 500 g vinné klobásy, 4 lžíce hladké mouky, řepkový olej na opékání
Postup přípravy cibulády: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte.
*Cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě asi 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka. V této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit.
*Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte.
* V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte »šneky« z vinné klobásy a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar. Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi.
*Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou.
*Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s bramborovým salátem nebo kaší.
- 3.
Ovocný chlebíček
Potřebujete: 120 g sušeného ovoce (např. brusinky, rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle, ananas), 3 lžíce tuzemského rumu, 250 g hladké špaldové mouky, 1 prášek do pečiva, 2 drcené hřebíčky, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mleté skořice, dřeň z 1 vanilkového lusku, 50 g mandlí, vyloupaných, 70 g různých ořechů (nesolených), 50 g hořké čokolády, 160 g změklého másla + na vymazání formy, 70 g tekutého medu, 70 g třtinového cukru, 1 banán, 4 vejce, strouhanka na vysypání formy
Na polevu: 180 g moučkového cukru, 3 lžičky horké vody, 4 lžičky citronové šťávy
Postup: Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte.
*Zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň hodinu. Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu.
*Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a veškerým kořením. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu, a zbytek pokrájejte. Také čokoládu pokrájejte nahrubo.
*Troubu si rozpalte na 160°C. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce.
*K této směsi pak přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosijte přes síto na mouku). Vymíchejte hladké těsto.
*Do něj pak přidejte sušené ovoce, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte.
*Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě. Pak teprve vyklopte.
*V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka. Měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech stékala po stranách.
Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.