Upečte si doma Halloween: 5 receptů na neodolatelné strašidelné dobroty
-
Halloweenský svátek začíná zakořeňovat i v našich tradicích. Pokud nepůjdete za přáteli ve strašidelných převlecích, zkuste si upéci nějaké »duchařské« dobroty. Máme pro vás pět báječných receptů.
- 1.
Dýňové koláčky
Potřebujete na zhruba 20 kusů: 125 g rostlinného tuku, 200 g krystalového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, špetka soli, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kardamomu, 150 g nastrouhané dýně
Postup: Předehřejte troubu na 200° C a vysteleme plechy pečícím papírem. Utřete rostlinný tuk Hera s krystalovým a vanilkovým cukrem a s vejcem do hladké hmoty.
*Přidejte všechny sypké ingredience – mouku, kypřící prášek, sůl, skořici, mletý zázvor a kardamon. Vše dobře smíchejte a nakonec přidejte nastrouhanou dýni.
*Pomocí lžičky ukládejte na plech kopečky, které poté vytvarujte do pravidelných koleček. Pečte 15 – 20 minut do zlatova.
- 2.
Strašidelné prstíky
Potřebujete na zhruba 20 kusů: 125 g rostlinného tuku Hera, 125 g krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry, 250 g polohrubé mouky, 50 g mandlí nakrájených na plátky
Postup: Předehřejte troubu na 180° C a vysteleme plechy pečícím papírem.
*Smíchejte rostlinný tuk s cukrem a solí. Poté přidejte žloutek a citronovou kůru a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku a vymíchejte těsto do hladké hmoty.
*Zabalte je do potravinové fólie a nechte cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujte těsto do válečků a ukládejte na plech.
*Nakonec přidejte plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely.
*Nakonec pomocí nože udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte cca 15 minut a podávejte vychladlé.
- 3.
Zakázané pivo
Potřebujete na zhruba 7 kusů: 85 g rostlinného tuku Hera, 150 g třtinového cukru, 125 g smetany, 1,5 l zázvorové nebo vanilkové limonády
Postup: Rostlinný tuk, cukr a smetanu smíchejte v hrnci a za stálého míchání přiveďte do varu. *Jakmile směs přijde do varu, ztlumte plamen a za občasného míchání nechte povařit cca 3 minuty. Vařte do té doby, než vznikne karamelová omáčka.
*Poté nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Nakonec ve velkém džbánu smíchejte tuto směs a limonádu.
- 4.
Sladké mumie
Potřebujete na zhruba 35 kusů: 115 g rostlinného tuku, 160 g krystalového cukru, 8 polévkových lžic majonézy, 1 lžička vanilkové esence, 1 vejce, 330 g polohrubé mouky, 200 g rozpuštěné bílé čokolády, čokoládové kuličky
Postup: Smíchejte cukr, majonézu, Heru, vejce a vanilku. Poté postupně přidávejte mouku, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte asi hodinu odpočívat.
*Mezitím si přichystejte plechy s pečícím papírem a předehřejte si troubu na 180° C. Z těsta si poté oddělujte kuličky o průměru 2 až 3 cm a ty vytvarujte do mrkvového tvaru.
*Poté si z těsta udělejte další kuličku o průměru 1 cm a z té vyválejte hlavu a spojte ji s tělem.
*Takto vytvarované mumie pečete asi 10 minut do zlatova a pak nechte vychladnout.
*Nakonec namáčejte do bílé čokolády, párátkem dozdobte a z čokoládových kuliček udělejte oči.
- 5.
Dýňovo-čokoládové cupcakes s kořeněným krémem
Potřebujete na zhruba 12 kusů: Korpus: 195 g hladké mouky, prosáté, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky sody, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky soli, 113 g změklého rostlinného tuku, 200 g krystalového cukru, 2 velká vajíčka, 1 lžička vanilkového extraktu, 180 ml dýňového pyré, 150 g čokolády nalámané na malé kousky (60-65%)
Krém z čerstvého sýra: 250 g krémového sýra, 1 lžička vanilkového extraktu, 60 g prosátého moučkového cukru, ¾ lžičky dýňovo-perníkového koření, 160 ml smetany ke šlehání
Domácí perníkové koření: 2 lžičky mleté skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky hřebíčku (čerstvě drceného), ¼ lžičky muškátového oříšku (čerstvě strouhaného), ¼ lžičky nového koření (čerstvě drceného)
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
*Ve velké míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu, koření a sůl. V míse mixéru vyšleháme Heru s cukrem, dokud není směs hladká, světlá a nadýchaná. *Přidáme vajíčka, jedno po druhém. Nakonec už jen zlehka vmícháme vanilkový extrakt.
*Rychlost mixéru snížíme na minimum a postupně do směsi začneme zašlehávat moučnou směs a dýňové pyré.
*Celé množství vmícháme asi ve 3 rovnoměrných dávkách s tím, že se vždy snažíme končit moučnou směsí. Nakonec už jen zlehka ručně vmícháme čokoládu.
*Pečeme asi 18 až 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
*Mezitím připravíme domácí perníkové koření. V hmoždíři rozdrtíme nové koření a hřebíček. Potom do směsi nastrouháme muškátový oříšek a přidáme i zbylé koření. Vše dobře promícháme. Směs lze skladovat ve vzduchotěsné nádobce.
*Na krém zlehka důkladně prošleháme krémový sýr s vanilkovým extraktem, směsí moučkového cukru a dýňovo-perníkového koření.
*Nakonec zašleháme smetanu, kterou do směsi přiléváme postupně a šleháme na vysoké otáčky.
*Upečené cupcakes zdobíme krémem. Můžeme dozdobit dýňovými semínky.