Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hlavně mějte nohy v suchu! 3 rady, jak na podzim pečovat o boty

/
  • I textilní boty při dobré péči odolají nepřízni počasí.
    3. října 2017 ● 13:31

    Už je to zase tady. Podzimní plískanice, deště, bláto, mokro. Abyste takové počasí přežili, je důležité mít nohy v teple. Poradíme, jak obuv správně udržovat, aby vydržela co nejdéle.

     

  • 1.

    Boty s membránou

    Pro obuv s goretexovou membránou používejte výhradně přípravky na bázi fluorokarbonů, které nemohou ulpět na membráně, a proto nesnižují její prodyšnost. Dříve používané přípravky na bázi silikonových sloučenin už nejsou vhodné.  „Na tuto obuv se nesmí používat běžné krémy na obuv obsahující tuky. Ty nadměrně změkčují useň, která je pak náchylná k mechanickému poškození a také nedrží tvar. Navíc tuky narušují hydrofobní úpravu,“ varuje odborník Jaroslav Skalka.

    Na běhání se musíte pořádně připravit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Kožená vycházková obuv

    Potřebuje pořádně promastit, aby nepropustila vodu a zároveň byla dostatečně chráněna. Udržení vláčnosti usně je důležité, neboť ztvrdlá useň může poškodit švy a při ohybu i praskat. Používejte proto mastné krémy na boty a i když vám to zabere trochu času, stojí vám to za to. Boty déle vydrží. Pokud nemáte po ruce krém příslušné barvy, stejnou službu udělají i mastné krémy třeba na ruce. Rychločistítka v podobě vodiček či napuštěných houbiček používejte pouze, když potřebujete rychle setřít nečistotu, jako údržba jsou ale nedostačující.

    Krémování je velmi důležité.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Jak obuv čistit

    Nečistoty sníží prodyšnost obuvi i efekt impregnace. „Očistit nečistoty z obuvi je nejlepší jemným kartáčem a následně vyždímaným hadříkem namočeným v čisté vodě. Nikdy obuv nadměrně nemáčíme, zbytečně bychom tím prodlužovali sušení,“ vysvětluje odborník Vít Hruška. Po očištění a následné impregnaci obuv sušíme při pokojové nebo mírně zvýšené teplotě. Nikdy však boty nesušíme v blízkosti silných tepelných zdrojů, jako jsou oheň, ústřední topení, kamna, za sklem na přímém slunci. Prudce usušená useň či useň vystavená vysokým teplotám tvrdne a praská.

    Zdroj: www.4camping.cz

    I textilní boty při dobré péči odolají nepřízni počasí.
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy