Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nedělejte pejskům ze žaludku »odpaďák«: 5 rad, jak jim správně servírovat krmení

/
  • Jíst se psem z jednoho talíře? Bude loudit a vaše jídlo není pro jeho žaludek ideální.
    23. srpna 2017 ● 10:11

    Správná výživa je důležitá nejen pro lidi, ale i pro naše psí mazlíčky. Pokud si myslíte, že pejska odbudete kusem buřtu a tím, co vám zbude na talíři, tak se velmi mýlíte. Poradíme, jak má krmení správně vypadat.

  • 1.

    Nutná je pravidelnost

    „Pes by měl dostávat jídlo každý den ve stejnou dobu a ve stejném množství. Pokud si misku nesní, odeberte mu ji a dejte až v době, kdy je zvyklý na další krmení, třeba večer,“ radí odborník na výživu Martin Pučálka a dodává: „Taková důslednost se vám vyplatí, protože pejsek se na jídlo bude těšit a okamžitě ho sní. Dospělého psa je dobré krmit dvakrát denně, hlavně větší plemena, která jsou náchylná k torzi žaludku.“ Naprosto nevhodné a nevýchovné je, pokud pejsek granule nesní a ohrnuje nad nimi čumák, mu dávat alternativy v podobě vařeného masa nebo konzervy.

    Než vezmete další pytel s levným krmením, raději si pročtěte, co všechno obsahuje.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Ze svého talíře mu nedávejte

    Krmit psa jídlem od stolu je ale naprosto nevhodné. Nejenže ho rozmazlujete, ale říkáte mu, že má stejné postavení jako člověk. Navíc se rychle naučí loudit. Tento zvyk je pak zvlášť nepříjemný, pokud pes loudí u cizích lidí třeba v restauraci nebo na návštěvě. Pozor, časté přilepšování vařeným jídlem může mít za následek odmítání klasických granulí. Navíc lidská strava se pro psy absolutně nehodí. Větší množství soli a koření, které obsahuje lidské jídlo, přetěžuje ledviny a způsobuje žaludeční potíže. Také není vhodné dávat psovi krmivo před tím, než se sami najíte. Je důležité ho učit podřízenému postavení ve »smečce«.

    Jíst se psem z jednoho talíře? Bude loudit a vaše jídlo není pro jeho žaludek ideální.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Řiďte se jeho chutí, ale myslete na zdraví

    Samozřejmě pejsek je ten, který krmivo konzumuje, ale pokud se budete řídit tím, co pejskovi chutná, můžete často skončit u průmyslově vyráběných nekvalitních krmiv. Ta jsou často dochucována solí a chemickými náhražkami a pejskovi chutnají, ale pro jeho zažívání to není dobré. Vybírejte z kvalitních krmiv a pejskovi vždy dejte na zkoušku menší dávku a uvidíte, které mu budou nejvíce chutnat. Balení vždy kupujte v uzavřených balíčcích, abyste měli jistotu, co kupujete.

    Váš mazlíček potřebuje svoje krmení, ne vaše zbytky.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Psa nepřekrmujte

    Pes sní cokoliv v jakémkoliv množství, pokud mu to chutná. Je důležité jim dávat opravdu jen odpovídající množství i v případě, že bude chodit hodinu po jídle smutně vylizovat misku. Každé psí plemeno má svojí váhu a podle té vždy množství odměřte na základě tabulek na obalu krmiva. Při dávkování je vždy nutné přehlédnout individuálně k danému psovi. Vždy je lepší krmit míň. Pozor dejte i na pamlsky, nikdy psovi nedávejte více než je povolená denní dávka. Překrmený pes má sklony k obezitě a ztrátě pohybu a s tím přichází i časté zdravotní komplikace.

    Granule mají daleko vyváženější poměr živin než kosti nebo zbytky z talířů
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Krmení před a po procházce

    „Tak jako lidé po jídle odpočívají, měli by odpočívat i psi, aby se veškeré živiny z jídla dobře uložily. Navíc se tak předchází nebezpečné torzi (přetočení) žaludku,“ upozorňuje Pučálka. Pes by měl odpočívat nejen před jídlem, ale klid by měl mít i před krmením. Naučte ho vždy jíst, půl hodiny před nebo půl hodiny po procházce.

    Zdroj: krmiva-pucalka.cz

    Staršímu psovi se musí správně volit krmení.
    Autor: profimedia.cz

     

Dnešní horoskopy