Melounové pošušňání: 5 báječných receptů na celé menu
-
Meloun patří neodmyslitelně k letnímu jídelníčku. Nemusíte ho ale baštit jen vykusováním ze šlupky. Připravili jsem pro vás pět neodolatelných receptů, ze kterých složíte dokonce celé denní menu!
- 1.
Snídaně: Melounovo-jogurtové smoothie
Potřebujete: bezpeckový meloun, jahody, ½ pomeranče, kiwi, citronovou šťávu. bílý jogurt
Potup: Bezpeckový meloun a ostatní ovoce nakrájejte na větší kousky, které vložte do mixéru. Dle chuti můžete přidat také bílý jogurt. Pokud však dáváte přednost veganské kuchyni, nebo se prostě na jogurt necítíte, můžete jej vynechat. Smoothie lze snadno rozředit trochou vody nebo ledu. Vše důkladně rozmixujte a dejte vychladit do ledničky. Hotové smoothie ozdobte vykrojeným plátkem melounu nebo limetkou.
- 2.
Svačina: Melounové müsli
Potřebujete: bezpeckový meloun, řecký jogurt, ovesné vločky nebo müsli, čokoládový sirup
Postup: Šťavnatý meloun nakrájejte na drobné kousky. Část zamíchejte do řeckého jogurtu, zbytek nasypte navrch. Přidejte ovesné vločky nebo müsli, a pokud chcete víc mlsat, můžete přidat ještě trochu čokoládového sirupu.
- 3.
Oběd: Grilovaná ryba s melounovým salátem
Potřebujete: bezpeckový meloun, filet z mořského okouna, pstruha nebo jiné oblíbené ryby, balkánský sýr, salátovou okurku, červenou cibuli, černé olivy, olivový olej, hrubozrnnou sůl, pepř, bazalku, opečený toastový chléb
Postup: Filet z ryby osušte a orestujte na kontaktním grilu nebo na pánvi s trochou olivového oleje z obou stran. Mezitím si připravte melounový salát. Na kostičky nakrájejte meloun Bouquet, balkánský sýr, okurku, cibuli a olivy a zakápněte olivovým olejem. Hotovou rybu přidejte k salátu, dochuťte hrubozrnnou solí a pepřem. Vše dozdobte bazalkou. Podávejte s opečeným toastem nebo chlebem.
- 4.
Desert: Melounové tiramisu
Potřebujete: bezpeckový meloun, 500 g mascarpone, 12 ks cukrářských piškot, 100 g moučkového cukru, 4 žloutky , 20 ml likéru (ovocný, např. pomerančový), kakao, cukrový rozvar
Postup: Cukrový rozvar připravte ze 125 ml vody a 225 g cukru krystal. Tuto směs povařte na mírném ohni 10 minut. Že je rozvar hotový, poznáte snadno. Ponořte do směsi drátěné očko a zkuste do něj fouknout jako do bublifuku. Pokud z něj odlétají cukrové bublinky, je rozvar připravený.
V míse smíchejte mascarpone se žloutky a moučkovým cukrem a pomocí elektrického šlehače vše vyšlehejte do pevné pěny. Ještě teplý cukrový rozvar ochuťte likérem. Polovinu piškotů namočte jemně do rozvaru a rozložte na dno formy. Na piškoty rozetřete polovinu připraveného krému, poklaďte plátky nakrájeného a osušeného melounu Bouquet, přidejte vrstvu namočených piškotů a opět vše zakryjte vrstvou krému. Povrch uhlaďte a posypejte kakaem. Tiramisu uložte nejméně na 30 minut do chladničky a poté můžete podávat.
- 5.
Večeře: Letní salát s melounem
Potřebujete: bezpeckový meloun, římský salát, ledový salát, polníček, balkánský sýr, černé olivy, balsamico, olivový olej, sůl, pepř na dochucení, přidat můžete slaninu
Postup: Oba saláty a polníček omyjte. Osušit je můžete například v utěrce, do které je zlehka vložíte a necháte chvilku okapat. Saláty vložte na talíř nebo do misky. Přidejte na kostičky nakrájený meloun Bouquet, balkánský sýr a nakrájené olivy. Ochuťte olivovým olejem, balsamicem a podle chuti osolte a opepřete. Pokud si chcete dopřát trochu nezdravé varianty, můžete do salátu přidat orestovanou slaninu.
Zdroj: nejlepsimelouny.cz