Hlavně nespěchejte! Pokud se unáhlíte, je možné, že už nikdy své dítko na tábor nedostanete. Většina táborů se totiž zaměřuje na školáky. Tábory pro mladší děti mají speciální program, jiné ubytování, stravování a bývají kratší. Proto se nesnažte dostat předškoláka na tábor pro starší.

Pokud vaše dítě vyráží naprosto poprvé, je lepší, aby mělo kolem sebe známé tváře. Pošlete ho na tábor, kde bude znát někoho z vedoucích nebo pojede alespoň s kamarádem.

Tábor nevybírejte bez svého dítěte. Na webech táborů je plno fotografií z předešlých let. Ukažte je tedy dítěti, ať si samo řekne, zda by se mu tam líbilo. Při výběru táborů také zohledněte koníčky svého potomka a nezapomeňte si zjistit téma táborové hry.

Dítěti neslibujte, že pokud se mu tam nebude líbit, že si pro něj přijedete.  Tuto možnost vůbec nezmiňujte. Počkejte si na to, až vám napíše, jak se mu tam líbí. Pokud vás zprávy od potomka znepokojí, zavolejte vedoucímu.

Jistotou kvality bývá tradice a vodítkem reference a osobní doporučení. Pokud vaše dítě chodí do oddílu, který tábor organizuje, máte vyhráno. Pokud máte pocit, že vaše dítě přespání mimo domov nezvládne, zvolte raději příměstský tábor.

Rada pro všechny rodiče: Mobil ne!

Mobilní telefon na táboře je největší trest pro rodiče. Pokud totiž dítě může volat, volá především ve chvílích, kdy si prožívá svých 10 minut smutnění. A zatímco už dávno vesele kope do míče nebo se směje s kamarády, je to rodič, který ještě několik dní pochybuje, zda udělal s táborem dobře. Pokud nepřežijete, že nejsou dovoleny návštěvy ani telefonický kontakt, můžete si s dětmi domluvit „tajný signál“, který napíší nebo namalují při problémech třeba na obyčejnou pohlednici.

Co má obsahovat kvalitní nanuk pro děti?

Video
Video se připravuje ...

Co má obsahovat kvalitní nanuk pro děti?