Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zapoťte se podle módy: 4 trendy, které ovládly fitka!

/
  • I cvičení podléhá módě a trendům.
    19. května 2017 ● 09:59

    Stejně jako oblečení či auta podléhá módě i cvičení. Fitka musí nabízet stále nové a nové aktivity, ale si udržely zájem. Pro nás je to jen dobře, alespoň jsou nové a nové možnosti jak potrápit tělo. Prozradíme vám, jaké trendy patří letošnímu roku.

     

     

  • 1.

    Wearables – moderní technologie

    Žebříček oblíbenosti sestavuje American College of Sport Medicine (ACSM). Jako ovinka se na předních pozicích letos uchytlo právě Wearables. Donedávna neznámý pojem, který se dá jen obtížně přeložit do češtiny. Zahrnuje veškerá zařízení, která se dají nosit na těle a umožňují nejrůznější měření při pohybových aktivitách. Patří sem chytré hodinky, monitory srdeční tepové frekvence, GPS zařízení, ale i chytré brýle. „Je složité předvídat, kam se budou technologie dále ubírat a jak ovlivní fitness trh v příštích letech, ale očekává se, že budou mít silnou roli, podobně jako třeba v automobilovém průmyslu auta na elektřinu,“ komentuje nový trend Karel Jarušek z České komory fitness.

    I cvičení podléhá trendům a módě.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Crossfit – trénink s vlastní vahou

    Účinnou a přitom cenově nenáročnou variantu cvičení představuje trénink s vlastní vahou. Používá se při něm jen minimum nářadí, ale má široké možnosti využití. Už v minulých letech se objevoval na předních příčkách žebříčku ACSM, proto se dá předpokládat, že bude oblíbený i v budoucnosti. V čem spočívá stoupající popularita tréninku s vlastní vahou? „Jedním z důvodů je určitě menší finanční náročnost, co se týče vybavení. Proto se i klasická fitcentra tomuto trendu přizpůsobují a podle nových požadavků upravují svoji nabídku,“ konstatuje Karel Jarušek. Navíc volně v přírodě vznikají tzv. fitka pod otevřeným nebem, která právě nabízí cvičební stroje, kde se využívá vlastní váha.

    I cvičení podléhá módě a trendům.
    Autor: Imagio.cz

  • 3.

    HIIT – kratší, ale vysoce intenzivní cvičení

    Další trend představuje HIIT, tedy cvičení, které většinou trvá méně než 30 minut, zato je velmi intenzivní. Právě HIIT se umístil na první příčce žebříčku ACSM v roce 2014 a jeho oblíbenost nemizí. HIIT střídá maximální a nízkou intenzitu cvičení v krátkém čase. Je to nejúčinnější cesta k růstu svalové hmoty a zároveň k odbourávání podkožního tuku.

    I cvičení podléhá módě a trendům.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Body & mind – pohyb pro tělo i mysl

    K dalším trendům patřil Body & mind, tedy cvičení, při kterém nejde jen o procvičení těla, ale kde hraje významnou roli i lidská mysl. Patří sem různé varianty jógy, pilates, spirální a zdravotní cvičení. „Tento trend pokračuje i v letošním roce, přičemž jsme zaznamenali nárůst zájmu o jeho zdravotní aspekty. Je to dáno tím, jak současná generace stárne. Proto body & mind už dávno nepředstavuje pouze power jóga, jak tom bylo před lety. Je vidět výrazný posun lekcí, které se stále více odklánějí od pouhého fyziologického účinku cvičení a kladou mnohem větší důraz na meditaci,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

    Zdroj: www.fisaf.cz

    I cvičení podléhá módě a trendům.
    Autor: Imagio.cz

Dnešní horoskopy