Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Desatero zkušeného trávníkáře: Co dělat pro tu nejkrásnější zahradu?

/
  • Dokonalý trávník není věda, když se vyhnete pěti nejčastějším chybám.
    16. května 2017 ● 08:00

    Počasí už pomalu vyhání na zahradu a zkušení zahrádkáři začínají připravovat své chlouby na léto. Aby byl váš trávník zdravý, silný a krásně zelený, až  budete za teplých dní s výhledem na něj relaxovat, měli byste dodržovat desatero zkušeného trávníkáře.

  • 1.

    Vyzbrojte se

    Pro práci na zahradě potřebujete kvalitní nářadí, nezapomínejte tedy na údržbu. Nechte nabrousit ostří nožů, u benzinové sekačky vyměňte olej, promažte převody a vyčistěte filtr. U akumulátorových pečujte hlavně o baterie.

    Krásný trávník je potřeba dobře založit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Ukliďte a vyčistěte

    Po zimě je nutné trávník zbavit odumřelé trávy, spadaného listí, jehličí, větviček a jakýchkoli dalších překážek pro sekačku.

    Kameny, zbytky kořenů a plevel je třeba pečlivě odstranit. Pokud to vaše časové možnosti dovolí, je dobré nechat půdu po zkypření 2 týdny odpočívat.
    Autor: OBI

  • 3.

    Prořezejte nebo vertikulujte

    Po očištění na vás čeká mech a zplstnatělá tráva. To totiž brání pronikání vody, vzduchu a živin do půdy a vytváří podmínky pro vznik nebezpečných plísní. S mechem a plstí si nejlépe poradíte vertikulací, tedy "prořezáním" půdy do hloubky asi 3 mm.

    Aby nový trávník rostl a prospíval, musí být půda nakypřená do hloubky jednoho, dvou zarytí rýčem. Větší hroudy hráběmi rozbijte, drny vyhrabte.
    Autor: OBI

  • 4.

    Provzdušněte

    Několikrát ročně můžete trávník provzdušnit (vpichy např. vidlemi). Pročešete trávník a zbavíte ho nahromaděné plsti a mechu, zvlášť, když mulčujete. Provzdušňování pomáhá trávníku vytvořit lepší podmínky pro přístup vzduchu, vody a živin.

    Dokonalý trávník není věda, když se vyhnete pěti nejčastějším chybám.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Dosejte

    Po provzdušnění dosejte holá místa novým travním semenem. Vyberte kvalitní osivo a pamatujte, že aby semena vzklíčila, nesmí vyschnout.

    Po 7-14 dnech vyraší první stébla. Je-li sucho, trávník ráno a večer pravidelně zavlažujte.
    Autor: OBI

  • 6.

    Pohnojte

    Pro růst a boj s plevelem a mechem potřebuje tráva především dusík, fosfor a draslík, ale i další živiny. Dobře pohnojená tráva je hustší, zelenější a odolnější vůči chorobám.

    Chcete mít krásný trávník? Víme, jak na to.
    Autor: Mountfi eld, Scom

  • 7.

    Zavlažte

    Pro nově vysetá semena je důležitý přísun vody. Když semena ze začátku vyschnou, tak nevyklíčí a musíte provést osev znovu.

    Piři pobytu v přírodě můžete na klíště narazit i na vlastní zahradě.
    Autor: Blesk Hobby

     

  • 8.

    Odplevelte

    Nejčastějším plevelem, který se objeví na trávníku, je pampeliška, sedmikráska, jitrocel, jetelíček. Každý druh plevele se objeví v jinou dobu.

    Nejsnáze se ho zbavíte tak, že ho mechanicky vyrýpnete. Je důležité odstranit ho i s kořeny, jinak vyroste znovu. Na některé druhy plevelů platí pouze chemie.

    Mít dokonale posečený trávník není tak složité.
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Posekejte

    Trávu nechte povyrůst, aby byla stébla silná. Většinou se doporučuje poprvé sekat trávník při výšce 7 až 10 cm a zkrátit jej o třetinu.

    Ve většině travních směsí je kostřava, která dobře zaplňuje prázdná místa na trávníku.
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    Upravte

    Chete-li udržet tvar trávníku, je potřeba zpevnit okraje trávníku obrubníky, a pokud trváte na dokonalé zahradě, použijte i zastřihovač.

     

    krásně zelený a hustý trávník lahodí oku a působí reprezentativně. Ja takový vypěstovat?
    Autor: Soutěž Chaty a chalupy

    Fotogalerie
    18 fotografií

Dnešní horoskopy