Lesk dlaždičkám, bateriím a zrcadlům umí vrátit celá řada přípravků. A moderní je obejít se bez chemie. Tyhle přírodní čističe najdete i ve spíži. Jsou levné a bezpečné nejen pro vaši pokožku, ale i pro děti nebo zvířata.

Ocet

Jako univerzální čistič a odmašťovač patří do zlatého fondu čisticích prostředků našich babiček. Při častém používání dokáže zlikvidovat a předcházet i vzniku plísní. V poměru 1:1 s vodou vyčistí a nablýská zrcadla, kohoutky i dlaždice.

Jedlá soda

Když ji smícháte s trochou vody, vznikne pasta, která dokáže zázraky. Čistí usazeniny na dlaždičkách, ve sprchovém koutě i ve vaně. Když místo vody použijete ocet, jsou účinky nejsilnější a rozzáří i špinavé spáry dlaždiček. Protože spolu reagují, musíte nejdříve nanést sodu a až pak ji skropit octem z rozprašovače.

Citron

Funguje podobně jako ocet, a navíc eliminuje pachy. Dokáže zbavit keramiku i baterie mýdlového povrchu a vrátit jim lesk.

Zbavte se plísně

Stačí málo a v rozích koupelny nebo ve sprchových koutech se může usadit plíseň. Je nejen nevzhledná, ale i nebezpečná, protože způsobuje alergie a zdravotní komplikace. Zbavit se jí přitom není snadné.

1. Zkontrolujte vodu

Máte v koupelně stále vlhký kout? Pak můžete mít problém s vodou, která vám sem odněkud teče. Třeba z netěsného potrubí nebo ze špatně utěsněného sprchového koutu, vany nebo umyvadla. V nejjednodušších případech vám pomůže oprava silikonového tmelu, ale v těch nejtěžších už se bez řemeslníků neobejdete.

2. Větrejte

Minimálně po každém sprchování nebo koupeli pořádně vyvětrejte. Jestli v koupelně nemáte okno, zkontrolujte funkčnost a výkon větráku. Ten by měl za hodinu vyvětrat alespoň tolik vzduchu (průtok vzduchu v m3), kolik dostanete, když vynásobíte objem koupelny (v m3) číslem 7. Kvalitní modely větráků umí spínat větrání i podle senzorů vlhkosti.

3. Používejte stěrku

Především ve sprchových koutech je stěrka s gumovým břitem nedocenitelný pomocník. Když s ní po každém sprchování stáhnete vodu dolů z dlaždiček i sprchové zástěny, zbavíte se až třech čtvrtin vody, která zvyšuje vlhkost zdí a pomáhá plísni na svět. Taková stěrka přitom stojí jen okolo dvou set korun.

4. Impregnujte spáry

Speciální impregnační prostředek naneste na vyčištěné spáry mezi dlaždičkami. Odpuzuje vodu a ta se pak nebude vsakovat do zdí. Spáry zůstanou i déle čisté. Impregnaci byste měli dělat zhruba jednou ročně.

5. Odvlhčujte

Nejméně praktickým, ale účinným způsobem je odvlhčovat koupelnu odvlhčovačem. Ten může být elektrický nebo chemický. Jejich provoz se ale prodraží.

VIDEO: Až budete hotoví s koupelnou a budete mít chuť ve zvelebování pokračovat, můžete se inspirovat nápady na ukládání dětských hraček

Video
Video se připravuje ...

Chytré nápady na ukládání dětských hraček Youtube/Grig Stamate

3 tipy, jak zvětšit malou koupelnu

  • Je lepší velká sprcha než malá vana. Prosklená zástěna sprchového koutu dodá koupelně světlo.

  • Využívejte chytrý multifunkční nábytek, jako je věšák se sedátkem, rohové skříňky nebo zrcadlo s věšáčky a poličkou. Ušetříte tak místo a interiér se provzdušní.

  • Prostor opticky zvětší i světlé barvy, velké okno nebo dostatek světla a velká plochy zrcadel, které světlo odráží.

Fotogalerie
15 fotografií